Tilaa
Jutut

Kokemuksia veneestäni: Storebro Royal Cruiser 31 Biscay Fly – Yläohjaamollinen ruotsalaisklassikko

Maineikkaan ruotsalaisen venebrändin Storebron menestyksekkäin venemalli oli Royal Cruiser IV/Storebro 34, joita valmistettiin kaikkiaan noin 800 kappaletta vuosina 1966–1988.

30.06.2019

Tekstija kuvat Eero Pöyhönen

Samalle, mutta metrin lyhyemmälle rungolle tuli markkinoille vuonna 1975 Royal Cruiserin 31-jalkainen ”pikkusisar” mallisarja kolmena erilaisena versiona. Katetulla ohjaamolla varustettu Biscay, isolla avonaisella ohjaamolla varustettu Adriatic ja avo-ohjaamolla sekä peräkajuutalla varustettu Baltic. Näitä kolmea mallia myytiin vuosina 1975–1991 yhteensä 475 kappaletta.

Parhaiten skandinaavisiin säihin soveltuva oli isolla katetulla ohjaamolla ja avotilalla varustettu Biscay, jota tehtiin myös yläohjaamomallina. Yleensä veneet varustettiin kahdella moottorilla, mutta tilaajan toivomuksesta saatavana oli myös yksimoottoriversiota.

Biscayssa on keulakannen alla V-vuoteellinen keulakajuutta, joka on erotettu salongista ikkunallisella välilaipiolla ja taitto-ovella. Salongissa paapuurin laidalla on U-sohvallanen aterio, ja käden ulottuvilla styyrpuurissa hyvin varusteltu pentteri. Salongin peräosassa on ikkunallinen wc.

Storebron ohjaamo on tilava ja monikäyttöinen. Seinälle ylöstaittuvat kuljettajan ja apukuljettajan istuimet jättävät lattiatilaa vapaaksi tarvittaessa styyrpuurin laidalla olevalle sohvaryhmälle. Pitkästä sohvasta saa erittäin helposti muunneltua kerrossängyn. Ohjaamo on erotettu avotilasta kookkaalla ikkunallisella liukuovella.

Moottoritehojen ja nopeuksien kasvaessa 1980-luvulla myös 31-jalkaisen runkoa muutettiin vuoden 1984 malleista lähtien siten, että vene oli vakaampi ajaa myös suuremmilla moottoritehoilla ja nopeuksilla.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 6/2019.

Lue myös:

Storebro Royal Cruiser 31 Baltic on esitelty Kokemuksia veneestäni -sarjassa Kipparissa 3/2010.

Storebro Royal Cruiser 31 Adriatic on testattu Kipparissa 8/1988.

Storebro Royal Cruiser 355 Baltic on esitelty Kipparissa 8/1995.

Lue myös nämä

X