Tilaa
Jutut

Köysipyykillä – Köydet kannattaa pestä ainakin kerran vuodessa veneilykauden loputtua.

31.12.2020

Tekstianu kopola

Kuvatanton reenpää, istock photo

Talven köysihuoltoon kuuluu pesu, kuivaus ja lopputarkistus. Ainakin suola on tärkeää pestä pois, sillä se imeytyy ja kiteytyy köyteen. Ja koska suola imee itseensä kosteutta, niin suolaiset köydet ovat aina hieman kosteat.

Myös ilmansaasteet ja esimerkiksi levä likaavat köyttä.

Pesutavalla on väliä, eikä häikäisevän valkoisen lopputuloksen pidä antaa hämätä.

”Vaikka köydet olisivat pesukonepesun jäljiltä hohtavan putipuhtaan näköiset, niitä ei kannata pestä koneessa”, kertoo köysiasiantuntija, kilpapurjehtija Pete Karto Marnelan köysitalosta.

Seuraavilla vinkeillä voi varmistaa, että köydet tulee pestyä ammattimaisen oikein.

Mitä tehdä, jos…

… köysi narisee?

Köyden narina ei johdu liasta, vaan sen materiaalista ja valmistustavasta.

Erityisesti polypropyleeniköyden tunnistaa siitä, kun sitä kiertää ja hankaa käsissä niin köysi pitää ääntä.

Myös valmistutapa vaikuttaa. Kun 3-kierrettyyn köyteen tulee vetoa ja se kiristyy, köysi ikäänkuin haluaa luontaisesti oieta ja sen vuoksi se narisee.

Yleensä kelluvat köydet narisevat.

… köyteen on hankala tehdä solmua?

Tähän ei auta pesu, vaan vaihto uuteen köyteen. Usein tätä käytetään pikatestinä, kun kokeillaan missä kunnossa köysi on. Jos se ei mene hyvin solmuun, niin köyden materiaali on vioittunut ja se on aika vaihtaa uuteen.

… köydet kovettuvat?

Tämä on yleensä merkki siitä, että köysi on pilalla. Todennäköisesti liian kuuma pesuvesi tai liian tehokas (hapan tai emäksinen) pesuaine on pilannut köyden materiaalin ja punos kovettuu. Tämä tilanne ei pesulla enää parane.

Myös köyden materiaali vaikuttaa tähän. Esimerkiksi nailon-köydet ovat vahvimpia, mutta venyvimpiä. Niiden huono ominaisuus on, että ne kovettuvat helposti suolan ja uv-säteiden vuoksi.

”Näen ihan liian paljon liian vanhoja köysiä, jotka ovat noin 1020 vuotta vanhoja. Hyvä nyrkkisääntö on se, että kun köysi kovenee, on aika hankkia uusi”, Pete Karto kertoo.


1. Pese käsin

Köydet kannattaa ehdottomasti pestä käsin, koska pesukonekäsittely on liian rankka useimmille köysimateriaaleille. Köyden myllääminen kuumassa rummussa voi sulattaa köyden materiaalia, tai köysiin voi tulla hankaumia tai muita korjaamattomia vaurioita. Esimerkiksi 3-kierretty köysi lähtee helposti purkautumaan pesukoneessa, jonka jälkeen se on pilalla. Myös pleissatun köyden pleissit voivat aueta ja köysi löystyy.

Jos köyden haluaa välttämättä omalla vastuulla pestä pesukoneessa, se kannattaa laittaa pesupussiin, joka suojaa köyttä edes hieman. Käytä tässä tapauksessa mahdollisimman lyhyttä ja mietoa pesuohjelmaa.

Mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi kaksoispunotun polyesteriköyden voi laittaa pesukoneeseen.

”Se on muutenkin hyvä köysilaatu, koska sen pinta on sileä, se kestää hankausta hyvin, eikä narise”, Karto sanoo.

2. Valitse mieto pesuaine

Köysien pesuun kannattaa käyttää mietoa, saippuapohjaista pesuainetta, kuten Mäntysuopaa tai Tolua. Nämä riittävät irrottamaan  lian, noen ja suolan.

Tärkeintä on, että pesuaineen ph-arvo on neutraali.

”En käyttäisi missään nimessä voimakkaita emäksisiä pesuaineita, enkä mitään, mikä sisältää happoa”, Karto täsmentää.

Liian vahva pesuaine rikkoo köyden materiaalia ja samalla poistaa köydessä olevaa UV-suojaa.

Esimerkiksi jotkut liottavat köysiä oksaalihapposeoksessa.

”Happo varmasti valkaisee köyttä ja sitä kautta myös lika häviää, mutta samalla häviää myös langan pintajännite ja köyden lujuus heikkenee”, Karto kertoo.

Näin köysi menettää murtolujuutensa, se pehmenee, haurastuu ja lopulta hapertuu.

3. Käytä haaleaa vettä

Haalea pesuvesi riittää köysille, koska liian kuuma lämpötila voi vahingoittaa köyden kuituja.

Esimerkiksi polyamidikuidut vahingoittuvat yli 30 asteisessa vedessä.

Lika voi kyllä lähteä ja köysistä tulee natisevan puhtaan valkoiset, mutta köysi vaurioituu.

4. Harja, letku vai painepesuri?

Köysiä voi hellästi harjata pesun aikana esimerkiksi juuriharjalla, mutta yleensä se ei ole tarpeellista ellei kyseessä ole erityisen näkyvästi likaantunut köysi. Köydelle voi suihkuttaa vettä myös painepesurilla, mutta vain miedolla teholla. Kova paine rikkoo köyden säikeitä.

Esimerkiksi levästä likaantuneen poijuköyden voi pestä veneen täkillä ympäristöystävällisellä pesuaineella, ja hangata hieman harjan ja vesiletkun avulla.

5. Muista suojata uv-valolta

Uv-valo aiheuttaa suurimmat ongelmat kaikkiin köysiin haurastuttamalla niitä. Valmistustusvaiheessa suurin osa köysistä käsitellään UV-suojalla. Vaali tätä suojaa, sillä liian kuuma tai tehokas pesu voi hävittää sen.

Säilytä köydet aina valolta suojatussa paikassa kun ne eivät ole käytössä. Esimerkiksi polypropyleenistä valmistetut köydet ovat erittäin arkoja uv-valolle.

Tummansinisen köyden väri suojaa köyttä UV-säteiltä paremmin kuin valkoinen.

6. Huuhteluainetta vai ei?

Kuten vaatteitakin, huuhteluaine saattaa pehmentää köyttä, mutta ei tiettävästi heikennä sen materiaalia.  Käsinpesuun suositellaan kuitenkin luontoystävällistä, saippuapohjaista pesuainetta.

Jotkut liottavat narisevia köysiä huuhteluainevedessä. Tämä saattaa hetkellisesti pehmittää köyttä ja vähentää narinaa, mutta narina kyllä palaa.

Lue myös nämä

X