Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Tarrojen liimajäämien poisto

Haluatko tietää jotain veneistä tai moottoreista, niiden huollosta tai remontoinnista? Lähetä meille kysymyksesi, niin asia selviää.

20.09.2022

Tekstitimo sarkkinen

Kuvathenri hietala pasi nuutinen

Lukijan kysymys

MITÄ suosittelette tarrojen liimajäämien poistoon?

Olen laittelemassa kalastuskäytössä ollutta, lujitemuovista hyttivenettäni myyntikuntoon. Ongelmana ovat uistelukisojen sponsori- ja kisatarrat sekä rekisteritarrat. Kuumailmapuhaltimen avulla sain kyllä tarrat irti, mutta liimajäämiin ei tunnu mikään kunnolla tehoavan.

Tero + Yamarin 5800 Big Catch

Kippari vastaa

MONI on kokeillut – ehkä jo sinäkin – spraypulloissa myytäviä tarranpoistajia. Nämä yleensä sitrustuoksuiset tuotteet eivät ole tunnettuja tehokkuudestaan ainakaan pinttyneiden liimajäänteiden poistossa. Teippauksia työkseen tekevä suositteli kahta voimakkaampaa ainetta: joko ksyleeniä tai denaturoitua spriitä eli etanolia, jonka tunnetuin kauppanimi on Sinol. Näiden ei pitäisi tehdä hallaa lujitemuovi- ja alumiinipinnoille, mutta on toki fiksua kokeilla ensin pienelle alueelle.

Ksyleeni vaatii paitsi suojakäsineiden, myös asianmukaisen hengityssuojaimen käyttöä. Käyttöturvallisuustiedotteet on syytä lukea.

Mekaanisena apuna on usein mainittu porakoneeseen kiinnitettävä toffeelaikka, jota käytetään ilman kemikaaleja. Se on liimajäänteille ikään kuin pyörivä pyyhekumi. Laikankin kanssa voi suositella varovaisia otteita ja ensikokeilua pienelle alueelle.

Ksyleeniä ja Sinolia myydään litran pulloissa 5–10 euron hintaan. Riittää varmasti seuraaviinkin ja kaverien veneisiin. Toffeelaikat maksavat kympin tai hieman päälle. Lisäksi on hyvä ostaa kotitalouspaperia kestävämpää, rullissa myytävää kiillotusliinaa aineiden levittämiseen ja hinkkaamiseen.

Tarrojen poistoa on käsitelty Kipparissa myös ”Hylystä helmeksi” -juttusarjassa numerossa 9/2017.

Timo Sarkkinen

Tarrat irtoavat helpommin kuin niiden alta paljastuvat liimajäämät.

Lue myös nämä

X