Tilaa
Jutut

Maailman vanhin meriastrolabi hämäsi aluksi tutkijoita yksinkertaisuudellaan

Guinnessin ennätystenkirja on mennyt uusiksi varhaisimman tunnetun meriastrolabin osalta, tiedottavat meren pohjasta löydettyä navigointilaitetta analysoineet Warwickin yliopiston tutkijat.

25.03.2019

TekstiJoonas Gustavsson

KuvatDAVID MEARNS / UNIVERSITY OF WARWICK

Meriastrolabi löydettiin Portugalin laivastoon kuuluneen hylyn tutkimuksessa. Vuonna 1998 Omanin rannikolta löydetty hylky oli aikanaan osa tutkimusmatkailija Vasco da Gaman Intiaan matkannutta kahdenkymmenen sota-aluksen laivuetta.

Meriastrolabin löydöstä tiedotettiin hylyn kolme vuotta kestäneiden tutkimusten jälkeen vuonna 2016. Nyt Warwickin yliopiston tutkijat ovat vahvistaneet meriastrolabin maailman vanhimmaksi.

Navigointilaite kuului Vasco da Gaman sedän Vicente Sodrén kipparoimaan Esmeralda-nimiseen alukseen.

”Sodrén astrolabi on valmistettu todennäköisesti vuosien 1496 ja 1501 välillä, ja se on uniikki verrattuna kaikkiin muihin löydettyihin meriastrolabeihin… Se on ainoa kiinteäkiekkoinen astrolabi, jonka alkuperä on vahvistettu ja joka on koristettu kansallisella symbolilla – Portugalin kuninkaallisella vaakunalla”, tutkijat kertovat tiedotteessaan.

Meriastrolabeja käyttivät pääasiassa Espanjan ja Portugalin laivastot. Ne ovat hyvin harvinaisia. Niitä on löydetty vasta 104 kappaletta.

Meriastrolabi perustuu jo ennen ajanlaskun alkua keksittyyn astrolabiin, joita varhaiset astronomit käyttivät tähtien tarkkailussa. Merenkulussa käytetyt versiot olivat niistä pelkistettyjä ja paremmin merenkulkuun soveltuvia versioita. Laitetta käytettiin leveyspiirin määrittämiseen joko tähtien tai auringon avulla.

Astrolabin käyttöä havainnollistava kuva. (Pearson Scott Foresman / Wikimedia Commons)

Sodrén astrolabi on itse asiassa niin pelkistetty, että arkeologit eivät aluksi ymmärtäneet sen todellista merkitystä. Laite on halkaisijaltaan 175-millinen ja se painaa 344 grammaa.

Warwickin yliopiston tutkijat vahvistivat esineen meriastrolabiksi luotuaan siitä äärimmäisen tarkan tietokonemallin laserskannauksella. Kolmiulotteisen mallin tarkastelu paljasti kiekkoon kaiverretut paljaalle silmälle näkymättömät asteikkomerkit.

Tutkijoiden mukaan Sodrén astrolabi edustaa merkittävää ja aiemmin tuntematonta välivaihetta meriastrolabien kehityksessä. Meriastrolabeja käytettiin tiettävästi ainakin 1600-luvun puoliväliin asti, jolloin tarkempi ja helppokäyttöisempi Davisin kvadrantti alkoi yleistyä merenkulussa.

Meriastrolabeja uskotaan käytetyn varhaisempien navigointimenetelmien kuten Jaakobinsauvan ja kvadrantin tukemana.

Warwickin yliopiston tutkijat vahvistivat myös Esmeraldan 1498 valmistetun kellon maailman vanhimmaksi.

Astrolabista luotu kolmiulotteinen tietokonemalli.

Tutkimusraportti on julkaistu International Journal of Nautical Archaeology -lehdessä. Lisää aiheesta tiedotteessa.

Lue myös nämä

X