Tilaa
Jutut

Merimiestaito: Vanha vene viimeiselle reissulleen – Kierrätä oikein

Omistajan vastuu vanhasta veneestä ei lopu siihen, että se hylätään rantalepikkoon. Vene on toimitettava asianmukaisesti hävitettäväksi.

05.06.2019

TekstiJuha Virtanen

KuvatJanne Harju, Jorma Marstio/Otavamedia

Puuvene on perinteisesti kokenut matkansa pään näyttävästi juhannuskokossa, mutta lasikuituisen veneen hävittäminen ei olekaan yhtä yksinkertainen operaatio.

Välttämättä puuvenettäkään ei enää nykysuositusten mukaan pitäisi hävittää polttamalla. Myös ne olisi parempi toimittaa asianmukaisesti jätehuollon hävitettäväksi. Polttamista ei suositella puuveneiden maalien ja kyllästysaineiden myrkyllisten palokaasujen takia.

Kokonaisen veneen vieminen kierrätyspisteeseen voi olla ongelma. Joissain jätepisteissä voidaan vaatia, että vene on sahattu pienemmiksi kappaleiksi, ennen kuin se otetaan edes vastaan. Lisäksi veneestä on myös yleensä jotain maksettavakin ennen kuin sen voi jättää kaatopaikalle tai jatkokäsittelyyn toimitettavaksi.

Maksut selviävät soittamalla etukäteen kierrätyspisteeseen tai jäteasemalle. Samalla voi kysyä tarkempia toimintaohjeita.

Jos mökillä tai kotipihassa ruvetaan lasikuituvenettä sahaamaan palasiksi, on parasta levittää alle iso pressu tai suojamuovi. Silloin kaikki sahausjätekin saadaan kerättyä talteen, eikä se päädy pilaamaan maaperää.

Muista poistaa rekisteristä

Vanha vene on hävitettäessä myös muistettava poistaa venerekisteristä.

Vesikulkuneuvorekisteriin kuuluvat runkopituudeltaan vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet. Ne on rekisteröitävä myös silloin, kun valmistajan ilmoittama moottoriteho on yli 20 hevosvoimaa eli vähintään 15 kilowattia.

Jos vene on jo kauan seisonut siellä kuusen alla, eikä ole aivan varma, onko vene vielä rekisterissä, voi asian tarkistaa Trafin sähköisessä palvelussa. Se ei maksa mitään. Jos vene vielä löytyy Trafin tiedoista, on myös vanha maistraatin myöntämä rekisteröintitodistus edelleen voimassa.

Rekisteristä poisto on maksuton ja sen voi tehdä Trafin nettisivuilla sähköisesti Oma asiointi -palvelussa tai henkilökohtaisesti asioimalla vesikulkuneuvojen rekisteröintejä tekevän sopimusrekisteröijän toimipisteessä.

Lopullinen poisto

Kun vene on purettu, romutettu, tuhoutunut tai vakuutusyhtiö on sen lunastanut lopullisesti tuhoutuneena, voidaan vene poistaa kokonaan rekisteristä.

Lopullinen poisto tarkoittaa sitä, ettei vene enää koskaan palaa rekisteriin. Sitä varten omistajan on tehtävä aina erillinen selvitys.

Toimenpide on maksuton ja sen voi tehdä vain postitse Liikenteen turvallisuusvirastoon.

Ohjeet ja osoitteet löytyvät Trafin nettisivuilta.

Sammutin kiertoon

Myös vanhat moottorit voi toimittaa jäteasemalle metallinkeräykseen. Niistä pitää ensin poistaa öljyt.

Sähkölaitteet on lajiteltava erikseen elektroniikkajätteisiin.

Moottoriveneiden pakollisiin varusteisiin kuuluva jauhesammutin on vanhentuneena monelle päänvaivaa tuottava jäte.

Sammutinliikkeet täyttävät niitä uudelleen, mutta sammutinpullon käyttöaika on rajattu, joten jossain vaiheessa uudelleentäyttöä ei enää tehdä.

Uutta sammutinta ostettaessa voi kysyä myyjältä ottaako hän vanhan pullon vastaan ja hoitaa sen eteenpäin. Sammuttimen voi myös itse toimittaa jäteasemalle irrallaan muusta jätteestä.

Sammuttimet tyhjennetään, jonka jälkeen ne päätyvät kierrätysmetalliksi.

Lue myös nämä

X