Tilaa
Jutut

Merivartiosto varoittaa petollisista jäistä – Jää on merillä hauraampaa kuin järvissä

Huolimatta viime päivinä vallinneista kipakoista pakkaskeleistä, jää ei vielä kestä kävelyä kaikkialla Suomessa, muistuttaa Suomenlahden merivartiosto.

01.02.2019

TekstiJukka Hiiro

Huolimatta viime päivinä vallinneista kipakoista pakkaskeleistä, jää ei vielä kestä kävelyä kaikkialla Suomessa, muistuttaa Suomenlahden merivartiosto. Tilanne on petollinen sikäli, että kukaan ei merivartioston mukaan pysty sanomaan varmuudella minkälaista jäätä missäkin on ja että kantaako se.

”Esimerkiksi samaa reittiä hiihtäminen päivästä toiseen ei riitä turvallisuuden takeeksi”, merivartiosto korostaa.

Monille yllätyksenä voi tulla sekin, että merijää on usein hauraampaa kuin makean veden jää. Sama vaikutus on tuulella ja lumella. Tuulisella säällä syntynyt jää on tyynellä säällä muodostunutta jäätä heikompaa, ja myös lumi hidastaa jään paksuuntumista.

Muistaa kannattaa toki myös tutut vaaranpaikat, kuten virtauskohdat, kapeikot, salmet, niemenkärjet ja jokien suistot. Myös laivaväylät ja esimerkiksi siltojen aluset ovat tunnetusti paikkoja, joissa jää on yleensä heikompaa.

Ehkä yllättäen myös syvänteiden kohdalla jää voi merivartioston mukaan olla ympärillä olevaa heikompaa, koska syvänteiden suurempi vesimassa jäähtyy hitaammin.

Merivartioston mukaan jään kantavuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten tuuli, virtaukset ja vedenkorkeuden vaihtelu. Näin ollen jään vahvuus elää ja jää saattaa heiketä nopeastikin.

Turvavarusteet onkin syytä pukea päälle aina jäällä liikuttaessa. Minimivarustus on jäänaskalit, mutta myös pilli ja metallikärkinen sauva ovat oivia varusteita jäällä liikkuvalle. Kännykkä kannattaa puolestaan pakata aina vesitiiviiseen muovipussiin, ja ennen jäälle lähtöä tärkeää on kertoa myös jollekulle, minne on menossa. Vielä parempi on vältellä tyystin jäällä yksin liikkumista.

”Mitä kylmempi vuodenaika, sitä kriittisempää on, että pelastustoimet saadaan heti keskitettyä oikealle alueelle, sillä kylmä vesi kangistaa nopeasti”, Suomenlahden merivartiosto muistuttaa.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000, ja sisävesillä vahingon sattuessa kannattaa soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Lue myös nämä

X