Tilaa
Jutut

Mökkiveneen pienen perämoottorin syyshuolto

Näillä vinkeillä voit tehdä mökkiveneesi perämoottorin syyshuollon.

28.02.2018

Tekstija kuvat Juha Virtanen

Perämoottorin kausihuoltoa ei kannata laiminlyödä. Joskus tosin kuulee tarinoita moottoreista, joita ei omistajansa mukaan ole koskaan huollettu ja silti ne ovat ”laakin pelejä”.

Pienet ja jo ikääntyneet, yleensä alle 15—20-hevosvoimaiset mökkimoottorit talvehtivat useimmiten liiterin nurkassa. Parhaassa tapauksessa moottorit huolletaan keväällä, jos silloinkaan.

Huoltopuuhiin ryhdytään vasta, kun moottori ei enää starttaa ensimmäisellä, eikä vielä toisellakaan nykäisyllä. Jos haluat päästä ensi kesänäkin mökkirannasta liikkeelle ilman huolia, paneudu asiaan jo syksyllä.

Tyhmyydellä ja laiskuudella ei kannata ylpeillä, sillä huollon laiminlyönnistä johtuvan vaurion korjaaminen maksaa, uuden moottorin ostamisesta puhumattakaan.

Helpot työvaiheet

Esimerkkimoottoreinamme ovat kaksitahtinen 4 hevosvoimainen Mariner sekä 9,9 hevosvoiman nelitahtinen Honda.

Jokainen mökkiläinen pystyy tekemään itse nämä helpot huoltotoimenpiteet. Aikaa perämoottorin huoltoon kuluu noin tunti.

Työ vaatii perustyökalut eli kiinto- ja lenkkiavaimia, hylsysarjan, pihdit, tulppa-avaimen, monitoimisprayta, peräöljyä, ja nelitahtimoottori myös moottoriöljyä.

Vanhaa öljyä varten tarvitset astian, esimerkiksi kyljestään auki leikatun vanhan öljykanisterin, johon voit laskea öljyn moottorista. Vanhan öljyn voi kaataa tyhjään ja ehjään kanisteriin odottamaan toimittamista ongelmajätepisteeseen.

Kaksitahtisen kanssa pääsee ainakin yhtä työvaihetta, moottoriöljyn vaihtoa, helpommalla. Muuten syyshuollon toimenpiteet ovat samanlaiset, on kyseessä sitten 2T- tai 4T-moottori.

Lataa tästä huolto-ohje pdf-muodossa.

 

Lue myös nämä

X