Tilaa
Jutut

Nyt se on tieteellisesti todistettu: Punkkeja on aiempaa enemmän

Punkkien eli puutiaisten määrä on lisääntynyt. Myös niiden kantamien tautien määrä on lisääntynyt, selviää Jani Sormusen huomenna tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

07.12.2018

TekstiJukka Hiiro

Punkkien eli puutiaisten määrä on lisääntynyt. Myös niiden kantamien tautien määrä on lisääntynyt, selviää Jani Sormusen Turun yliopistolla tekemästä väitöstutkimuksesta.

Sormunen tutki Varsinais-Suomen puutiaispopulaatiota. Tutkimuksessa selvisi, että puutiaisten määrä oli vuosina 2012-2017 kasvanut vuodesta 2000 kaikilla niillä alueilla, joista vertailuaineistoa oli saatavilla. Kaikkein korkeimmat määrät mitattiin viimeisenä tutkimusvuotena 2017.

”Vaikka jo tutkimusten alussa mittasimme huomattavasti korkeampia puutiaistiheyksiä kuin vuonna 2000, muttamien viime vuosien aikana kehityssuunta näyttäisi olleen yhä ylöspäin”, Sormunen toteaa.

Hänen mukaansa puutiaisia tavattiin erityisesti saarilta ja merenrannan tuntumasta, mutta sisämaassa oli yhä alueita, joista niitä ei löytynyt.

Mielenkiintoista on, että borrelioositartunta on todennäköisempää saada kaupunkilaispuutiaiselta, sillä kaupunkialueella puutiaiset ovat erityisen usein Borrelia-bakteerin kantajia.

”Runsaasti taudinaiheuttajia kantavat puutiaiset tiheään asutuilla kaupunki- ja esikaupunkialueilla voivat muodostaa suuremman riskin ihmisille kuin luonnollisemmissa ympäristöissä runsaampina elävät. Ihmiset kohtaavat niitä harvemmin”, Sormunen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkijaryhmä havaitsi puutiaisilla erilaisia taudinaiheuttajia enemmän ja useammalta paikalta kuin vielä vuonna 2000.

”Noin 22 prosenttia tutkituista nuoruusvaiheen puutiaisista kantoi  borrelioosia aiheuttavia Borrelia bakteereita, mikä on koko Suomen keskiarvoa korkeampi osuus”, Sormunen toteaa.

”Puutiaisaivotulehdusvirusta emme havainneet kuin Seilin saarelta, ja sieltäkin vasta kahtena viimeisenä tutkimusvuotena. Se vaikuttaakin ilmaantuneen saarelle tutkimusten aikana”, hän summaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin kirjattujen, mikrobiologisesti todennettujen borrelioosi tapausten määrät ovat olleet kasvussa vuodesta 1995 lähtien.

© Otavamedia

Sormusen mukaan nousuun voi vaikuttaa myös lisääntynyt tietoisuus puutiaisten kantamista taudinaiheuttajista, mutta vaikutusta on todennäköisesti myös määrien kasvulla sekä levinnäisyydellä.

”Uskoisin, että viime vuosien lisääntyneet borrelioositapaukset ovat ainakin osittain seurausta puutiaisten leviämisesta ja runsastumisesta alueilla, joilla liikkuu suuri määrä ihmisiä, ja joissa ihmiset eivät aikaisemmin ole niihin törmänneet”, Sormunen toteaa.

Kaikkiaan tutkijat kävivät läpi 14 000 puutiaista, jotka pyydettiin vuosien 2012-2017 aikana. Taudinaiheuttajia etsittiin noin 9 000 yksilöstä. Sormusen väitöstutkimus tarkistettiin keskiviikkona 5. joulukuuta Turun yliopistossa. Siihen voi englanniksi tutustua myös täällä.

Lue myös nämä

X