Tilaa
Jutut

Keskeltä Oulua löydettiin satoja vuosia vanha hylky

Hylky on jo nimetty löytöpaikkansa mukaan Hahtiperän hylyksi.

09.09.2019

TekstiKipparin toimitus

Oulun keskustasta Hallituskadulta on löydetty satoja vuosia vanha laivanhylky. Puulaivan hylky saattaa olla jopa yksi Pohjois-Suomen vanhimmista laivalöydöistä.

Hylky löydettiin elokuussa, kun hotellin takana sijaitsevalla parkkialueella kaivettiin. Kaivutyöt ovat osa kunnostustöitä, ja Museoviraston kenttäarkeologit ovat olleet niitä seuraamassa, koska paikalla tiedetään olleen satama aina 1500-luvulta 1720-luvulle saakka.

Kyseessä on ilmeisesti tavarankuljetusalus, jolla on kuljetettu viljaa tai mineraaleja, arvelee arkeologi Matleena Riutankoski Museovirastosta.

Hylyn arvellaan olevan jopa 1600-luvun lopulta, mutta tarkka ajoitus saadaan, kun laboratorioon lähetetyt puun lustonäytteet saadaan tutkittua. Puun vuosirenkaita verrataan tietokantaan, jolloin saadaan puun kaatovuosi selville jopa kymmenen vuoden tarkkuudella. Samalla saadaan selville myös puulaji ja kasvupaikka.

”Seuraavaksi teemme tästä kolmiulotteisen mallin ja sitten sahaamme hylyn mahdollisimman isoiksi palasiksi moottorisahalla”, Riutankoski kertoo.

”Me ollaan jo harjoilla sivelty ja puhdistettu tämä. Se on sen jälkeen aika rajua. Arkeologia on kuitenkin hajottava ja tuhoava tiede. Tämä laiva jää tuonne kaivannon toiselle puolelle osittain, niin me emme saa sitä muuten kuin moottorisahalla irti.”

Mistään ihan pienestä laivasta ei ole kyse, sillä sen koko on arviolta noin 20 x 5 metriä. Pohjaveden ansiosta hylky on säilynyt kosteassa hiekkamaassa Museoviraston mukaan hyvin. Ylemmät puuosat ovat maatuneet, mutta jäljellä olevissa osissa erottuu yhä jopa veistojäljet. Puulustoanalyysin valmistuttua Museovirasto tekee päätöksen, konservoidaanko hylky vai viedäänkö se kaatopaikalle.

Lue myös nämä

X