Tilaa
Testit

Pikatesti: Kiinnitysköysi nykäyksenvaimentimella

Vakiopaikalla vene tarvitsee vakiomittaiset kiinnitysköydet. Voiko silmukalla ja joustimella varustettu vetää vertoja itse viimeistellylle köydelle?

02.03.2021

Tekstija kuvat pasi nuutinen

Nätin näköisiä ne ovat, se on selvä. Tehtaalla tehty silmukka on sulava ja tukeva. Köyden sisään upotettu kumijoustin samoin. Ei ihme, että valmiiksi asti viimeistellyt kiinnitysköydet houkuttavat aloittelevia veneilijöitä. Antavathan ne ajatuksen, että rasittavasta solmujen opettelusta pääsee kuin koira veräjästä.

Ja kyllä Bilteman köydet voivat toimiakin. Kolme versiota (12-14 mm x 1,8-6,0 m) eroavat pituuksiltaan, paksuuksiltaan, vetolujuuksiltaan sekä silmukoiden koolta ja joustimien sijoittelulta. Jos niistä sattuu löytymään sellainen, joka sopii juuri oman veneen kiinnitykseen sen kotilaituriin, on kaikki hyvin. Tai ainakin tyydyttävästi.

Kokeilimme köysiä niin, että asensimme sen vapaaseen päähän tavanomaisen kumijoustimen. Sitten joustavuutta tutkittiin keskikohdasta vetäen, molemmat päät pollariin kiinnitettyinä. Irtojoustimen antama vaimennus oli selvästi pehmeämpi ja pidempi, eli venettä paremmin nykäyksiltä suojaava.

Irtojoustimessa köysi vetää sitä molemmista päistä ja kumipatukan ympärille kiedotut lenkit antavat venymisvaraa. Valmisköydessä joustin on köyden sisään ujutettu kumipatukka, jolloin jousto syntyy sen puristumisesta. Tämä tekninen ero takaa sen, ettei valmisköysi voi mitenkään pärjätä joustavuudessa itse kasatulle yhdistelmälle.

Koska köyden sisään ujutettu kumipatukka joustaa vain puristumalla, ei venymällä, vaimennus jää vaatimattomaksi.

Toinen ja vielä merkittävämpi tappio valmisköydelle tulee monipuolisuudessa. Sen lenkki ja joustinpatukka ovat tasan samassa kohdassa ikuisesti. Kun laiturit, pollarit, knaapit, kiinnityspisteet ja vetosuunnat vaihtuvat, valmisköyden osat ovat kerta toisensa jälkeen väärissä kohdissa tai väärän mittaisia. Lenkitön, koussiton ja joustimeton köysi sen sijaan toimii yhtä näppärästi missä vain, kun päähän sitaisee kulloinkin pätevän solmun. Joustimiakin voi pitää useamman kokoisia ja tyyppisiä varastossa, jotta sopivan voi valita tilanteen mukaan.

Perussolmujen opettelu tulee veneilyä jatkaessa väistämättä eteen ennemmin tai myöhemmin. Eikä se oikeasti ole todellakaan iso vaiva. Varttitunnin keskittynyt harjoittelu riittää. Puoli tuntia, jos asiasta tekee seuraleikin koko miehistölle.

Valmiiksi varusteltu kiinnitysköysi on pikkuisen halvempi hankinta kuin erilliset köysi ja kumijoustin. Hintaero on kuitenkin mitätön siihen nähden, että jälkimmäiset toimivat yhtä moitteettomasti joka paikassa ja tilanteessa.

Valmisköysi on parhaassakin tapauksessa kotilaiturin vanki.


Lue myös: Kiinnitä aina veneesi huolellisesti.

Video: Kuinka siansorkka tehdään.

Video: Kuinka kiinnitytään paalusolmulla pollariin.

Video: Kuinka knaapisolmu tehdään.


 

Lue myös nämä

X