Tilaa
Jutut

Plotterien parhaimmisto

29.05.2017

TekstiKlaus Salkola

KuvatValmistajat

Markkinoiden uusissa plottereissa on softaparannuksia sekä uutta luotaustekniikkaa.

Vaativaan veneilyyn

Simrad NSS evo3 -plotterit sopivat vaativaan veneilyyn sekä kevyeen ammattikäyttöön. Niiden prosessorin tehoa on lisätty sekä ohjelmistoa että näyttöruudun laatua on parannettu. Lisäksi plotteriin on yhdistetty aiemmin lisälaitteena ostettavia toimintoja, kuten GoFree wifi, jonka avulla plotteria voi ohjata vaikka tabletin tai älypuhelimen kautta.

Evo3 poikkeaa edellisestä evo2-mallista myös näppäinten osalta, sillä uutuudessa kaikkia toimintoja voi kosketusnäytön lisäksi käyttää näppäimistä ja nupeista. Evo3:een on saatavilla myös erillinen ohjausyksikkö.

Simrad NSS Evo3 7, 9, 12 ja 16 -plotterimallit, 1 859—6 819 €.

Pieneen veneeseen

Kohtuuhintaiset kosketusnäytöllä toimivat Simrad GO XSE -plotterit ovat saaneet lisää ominaisuuksia ja samalla niiden mallimerkintään on lisätty XSE. Uutuudet tukevat muun muassa Simradin useimpia kaikutoimintoja, jolloin huippumallia edullisemman GO:n hankinta voi olla järkevää jopa kaikuluotaimen erillisnäytöksi.

Go:ssa on sisäänrakennettuna GoFree-wifi. Karttavalikoima on laajentunut ja uudet laitteet lukevat Navionicsin lisäksi myös C-Mapin karttoja. Suurimpaan GO9 XSE -malliin voi liittää myös tutkan. Simrad GO5 XSE -plotteri, 681 € ja GO9 XSE, 1 425 €.

Tarkkaan tehokkuuteen

Raymarinen uudessa Axiom-monitoiminavigointijärjestelmässä on uusi LightHouse 3 -käyttöjärjestelmä, jolla näytön voi mukauttaa oman tarpeen mukaiseksi.

Uudistetuilla kaikuluotaintoiminnoilla saadaan aikaisempaa tarkemmat luotauskuvat. Uutta on, että alasluotaus ja sivulle luotaava viistoluotaus käyttävät samaa anturia. Laitteen asennus on siis yksinkertaisempaa, eikä yhdistetyissä luotausesityksissä ole enää etäisyydestä johtuvia virheitä.

Kaikujärjestelmään kuuluu lisäksi elektroninen hyrrävakautus, joka suodattaa veneen keinumisesta johtuvia virheitä.

Neliytimisen prosessorin teho on aikaisempaa suurempi ja käyttöliittymä on myös saanut uuden ilmeen. Aloitusnäyttöön saa yksinkertaiset sovelluskuvakkeet. Käyttäjä voi vetää ja pudottaa tietoruutuja mihin tahansa kohtaan näyttöä mobiililaitteista tutulla tavalla. Axiom on myös laajennettavissa, joten siihen voidaan lisätä ominaisuuksia tarpeen mukaan: Quantum-tutka, chirp-kaikuluotain, Flir-lämpökamerat, audiolaitteet, mittarit, kamerat ja Evolution-autopilotti.

Hinnat vaihtelevat laitteen koon ja sen sisältämän kaikuluotaimen mukaisesti.

Raymarine Axiom 7, 9 ja 12 -plotterit, 924—4 024 €.

Nopeaan toimintaan

Lowrancen uusissa HDS-Carbon-plottereissa on tehokkaat kaksiytimiset prosessorit, jotka nopeuttavat karttojen piirtämistä.

Entistä tarkemmissa näytöissä on laajempi katselukulma.

Laite toimii sekä näppäimillä että kosketusnäytön avulla, joten sitä voi esimerkiksi käyttää näppäimillä vaikeissa olosuhteissa ja muutoin kosketusnäytöltä.

Kaksikanavainen chirp-luotain yhdessä kaksoisverkkoluotainnäkymän ja viistoluotauksen kanssa lupaa paljon kalastukseen.

Laitteessa on sisäänrakennettu GoFree-wifi. Lowrance-moduulit saa liitettyä veneen muihin wifi-laitteisiin ja kännykän kautta myös yleiseen verkkoon muun muassa nettiyhteyttä varten.

Network Analyzer havaitsee vanhentuneita ohjelmistoja sisältävät laitteet. Huoltotuki voidaan yhdistää laitteelle verkon kautta.

Toukokuussa sarjaan lisätään myös suurin koskaan valmistettu 16-tuumainen Lowrance, joka maksaa 6 665 €.

Lowrance HDS-Carbon 7,9 ja 12 -plotterit, 1 983—5 083 €.

Sisävesien syvyyskartoitukseen

Humminbird Helix -plottereiden Autochart Live -ominaisuus mahdollistaa omien syvyyskäyrien luotaamisen sisävesillä. Tästä on erityistä hyötyä pienissä ja matalissa vesistöissä, joista ei ole saatavilla merikarttoja. Luotausta voi tehdä myös merellä, mutta aluevalvontalaki rajoittaa kuitenkin järjestelmällistä luotausta tai kartoittamista. Toiminta merellä on luvanvaraista, mikäli mitattu aineisto esimerkiksi talletetaan ja liitetään osaksi olemassa olevaa merenmittaustietoa.

Humminbirdissä Autochart Liven tuottamat syvyyskäyrät saadaan ruudulle suoraan ilman nettiä. Uuden ominaisuuden voi myös päivittää vuoden 2016 Humminbird Helix -laitteisiin.

Kiinnostava uutuus on Helix XX Chirp Mega Si -kaikulaitteen Mega Si -luotain, joka toimii venemaailmassa ennennäkemättömän korkealla 1,2 MHz:n taajuudella. Se on kolminkertainen aikaisemmin käytössä olleeseen 450 kHz:iin verrattuna.

Korkeampi taajuus antaa paremman erottelukyvyn, jolloin luodatut yksityiskohdat näkyvät aikaisempaa tarkemmin. Vastaavasti se häviää kantamassa eli laite soveltuu parhaiten mataliin vesiin. Mega Imaging -luotaus toimii sekä alas- että viistokaikuluotauksessa.

Humminbird Helix 9, 10 ja 12 -plotteri + XX Chirp Mega Si -kaikulaite, 2 198—4 198 €.

Kätevään käyttöön

10- ja 12-tuuman Garminin GPSMAP 1022- ja 1222-näppäinplotterit sisältävät mm. langattomia yhteyksiä. XSV-versioissa on lisäksi chirp-kaikuluotain sekä Garminin tunnetut luotausmenetelmät ClearVu ja SideVu.

Plotterin tiedot voidaan jakaa tietoverkon kautta muiden laitteiden kesken. Laitteet tukevat Quickdraw Contours -toimintaa, joka on Garminin vastine itse luodattujen syvyyskarttojen tuottamiseksi ja muiden käyttäjien luotaustietojen yhdistämiseksi omiin luotauksiin. Aluevalvontalaki rajoittaa myös tämän kuten muiden vastaavien ominaisuuksien käyttöä merialueilla.

Garmin GPSMAP -plotterit mallista ja kaikuluotaimesta riippuen, 2 599—3 799 €.

 

Lue myös nämä

X