Tilaa
Jutut

Plotterin kaukosäätimet – Paluu näppäimistöön

Plotterin kosketusnäyttöä on turhauttavaa käyttää kovassa kelissä, koska sormi ei osu kohteeseen. Tilannetta voi helpottaa erillisellä näppäimistöllä.

22.05.2023

Tekstitimo kuukkanen

Kuvatvalmistajat

Nykyelektroniikkaa hallitaan usein kosketusnäytöllä, joista ensimmäiset kehitettiin jo 1960-luvulla. Apple nosti ne kansan suosioon vuonna 2007 iPhonella.

Kosketusnäytöllä on etunsa. Kun laitteeseen ei asenneta perinteistä näppäimistöä, siihen mahtuu suurempi näyttö. Laitteen voi myös muotoilla litteäksi ja vesitiiviys on helpompi toteuttaa.

Useimmissa laitteissa perinteiset näppäimet ovat muutenkin turhia. Käyttöliittymän hallinta sujuu helposti kosketusnäytön kuvakkeita painelemalla. Niitä voi ohjelmoida sovelluksen ja tilanteen mukaisesti. Kirjoittamiseen on oma näyttönäppäimistö.

Kosketusnäyttö on tuonut mukanaan myös eleet, kuten nipistyksen ja kuvan levittämisen, pitkän tai lyhyen painalluksen, sipaisun ja vetämisen. Ne tuovat lisää luontevuutta laitteen hallintaan.

Hutera kosketus

Perinteistä näppäimistöä pystyy käyttämään näppituntumalla, mutta tasainen lasilevy ei anna tuntoaistiin perustuvaa eli haptista palautetta. Kosketusnäyttö vaatii aina silmän ja sormen yhteispeliä.

Käden vieminen näytölle peittää aina osan näytöstä, ja vähintäänkin sormi peittää sen oikean kosketuskohdan. Tämä vaikeuttaa tarkkaa työskentelyä, esimerkiksi reittipisteen sijoittamista.

Veneessä on aina tekijöitä, joiden takia laite ei tunnista kosketusta tai tunnistaa sen väärin: kädessä on hanskat, vesinoro valuu ruudulla tai veneen alla velloo aallokko.

Veden ja hanskakosketuksen tunnistamisen haasteet on jollain tavoin ratkottu, mutta aallokossa kosketusnäytön käyttäminen on edelleen yhtä tuskaa. Eikä sekään yleensä auta, että kosketusta yrittää ajoittaa tasaisemmalle toville aaltojen välissä. Kättä voi yrittää tukea plotterin reunaan tai kojetauluun, mutta läheskään aina tuki ei ole kaksinen.

Ratkaisuksi erillinen näppäimistö

Kosketusongelmia voi kiertää vähentämällä plotterin käsittelyn tarvetta matkan aikana. Hyvän merimiestavan mukaan matkasuunnitelma ja reitti laaditaan etukäteen, mutta kartan zoomailu ja siirtely ovat edelleen tarpeen matkalla.

Nykytrendin mukaisesti monitoiminäytöllä hallitaan navigoinnin lisäksi paljon muitakin veneen toimintoja. Näyttö voi jopa toimia digitaalisena kytkinpaneelina. Väärän kytkimen painamisesta voi seurata isompaakin hämminkiä.

Ylivertainen keino voittaa kosketusnäytön käytettävyysongelmat on hankkia erillinen etänäppäimistö, jollaisia saa lisävarusteena useimpiin plottereihin. Niitä kutsutaan myös lisäkäyttöpaikoiksi.

Näppäimistöt ovat monesti hyvin samankaltaisia kuin ne, jotka valmistaja on poistanut plottereiden reunalta. Monilla voi hallita myös useampaa näyttöä, kunhan ne kaikki ovat samassa verkossa.

Lisänäppäimistö on jopa parempi ratkaisu kuin näytön reunaan integroitu. Nyt näytön voi sijoittaa parhaaseen paikkaan ohjaamon tilankäytön, näkökentän tai näkemisen kannalta, eikä kipparin tarvitse edes ylettyä näytölle.

Näppäimistön voi asentaa lähelle käden luontevaa paikkaa tai missä sille on hyvä tuki, esimerkiksi kaukohallintalaitteen tai ohjauspyörän lähelle. Istuimen käsinojaankin niitä on sijoitettu.

Kiinnitä rattiin tai ripusta kaulaan

Toinen näppäimistötyyppi on ohjauspyörään kiinnitettävä malli. Se on aina käden ulottuvilla, ja ohjauspyörästä saa luontevan tuen. Silloin kättäkään ei tarvitse irrottaa ratista. Tällaisia malleja on esimerkiksi Raymarinella ja The Q Experiencellä.

Kolmas tyyppi on kannettava kauko-ohjain. Ne ovat suosittuja varsinkin autopilottien kauko-ohjaimina, mutta niitä on saatavana myös plottereihin. Kannettava on aina langaton.

Kannettavissa on vähemmän painikkeita kuin kiinteästi asennettavassa, eikä käytettävyys välttämättä yllä samalle tasolle, mutta kovassa kelissä se päihittää kosketusnäytön. Ja monet kannettavat ohjaimet voi myös asentaa säilytystelineen avulla sopivaan kohtaan kojetaulua.

Kannettava kauko-ohjain voi osoittautua näppäräksi myös venematkan jälkeen. Usein monitoiminäytöllä voi nimittäin hallita musiikkilaitteistoa. Mikäpä sen kätevämpää kuin valita soittolista ja äänenvoimakkuus avotilan penkiltä.

Kalastaja hallitsee Lowrancen näyttöä kaulaan ripustetun LR1-kauko-ohjaimen avulla.

Kaikki toiminnot näppäimistöllä

Erillisiä näppäimistöjä saa käytännössä kaikille isoille plotterimerkeille, mutta ei aivan kaikkiin malleihin.

Lisänäppäimistön tärkeimpiä toimintoja ovat zoomaus, kohdistimen siirtäminen, valikoiden käyttö ja erilaiset parametrien hienosäädöt. Näissä kaikissa käytetään joko nuoli- ja zoomausnäppäimiä tai kiertosäädintä, jota kutsutaan myös nupiksi. Garminin, Raymarinen ja Simradin näppäimistöissä on nuppi, mutta ei kaikissa malleissa.

Näiden lisäksi tarvitaan vain kourallinen muita näppäimiä, joista tyypillisimpiä ovat koti-, valikko-, palaa- ja mies-yli-laidan-painikkeet. Näillä pystyy tekemään kaiken mitä kosketusnäytölläkin.

Kun etänäppäimistö on sijoitettu hyvin ja sitä oppii käyttämään, plotterin hallinta on sujuvampaa kuin näyttöön integroiduilla näppäimillä.

Kovassa kelissä näppis on ylivertainen kosketusnäyttöön verrattuna.

Näppäimistön voi sijoittaa vaikka kuskin käsinojaan. Tässä Raymarine RMK-9.


Kaitsee kaikuluotainta

Humminbird RC-2

Kaikuplotteri Humminbirdilla on kaulanauhalla varustettu kaukosäädin RC-2, jolla voi esimerkiksi säätää kaikuluotaimen herkkyyttä, zoomata ja vaihtaa eri tiloja. Säätimessä on myös ohjelmoitavia näppäimiä. RC-2:n voi yhdistää yhteen näyttöön kerrallaan. Se on yhteensopiva mallien Solix G1 ja G2 sekä Helix G2N ja G3 kanssa.

Humminbird RC-2 Hinta: 160 € Lisätiedot: Comstedt  Johnson Outdoors

 

Mukavasti käsinojassa

Furuno TZtouch

Furuno TZtouch -sarjan monitoiminäyttöihin on saatavana muutama näppäimistö. MCU-002 on suunniteltu TZT-sarjalle ja MCU-004 TZT2- ja TZT3-sarjoille. Näiden lisäksi on laajempi näppäimistö MCU-005. Kun näppäimistö on käytössä, näytön kosketustoiminnon voi kytkeä pois päältä.

Mallit MCU-002 ja -4 liitetään USB-kaapelilla, ja ne voi asentaa myös käsinojaan. Vaakamallinen MCU-005 on tarkoitettu kojetauluun. Se liitetään Ethernet-kaapelilla.

Furuno MCU-002, -004 ja -005 Hinta: alk. 180 € Lisätiedot: Furuno

Kojetauluun ja rattiin

Raymarinen taustavalaistu RMK-10-näppäimistö sopii Axiom-monitoiminäyttöihin sekä vanhempiin, a-, c-, e-, eS- ja gS-sarjoihin. Se kytketään RayNet-kaapelilla. Näppäimistön kiertosäätimellä ja painikkeilla voi käyttää monitoiminäytön kaikkia ominaisuuksia sekä ohjata Evolution-autopilottia.Näppäimistö muuttuu pysty- ja vaakasuuntaiseksi helposti näppäinmattoa vaihtamalla.

Raymarinella on myös ohjauspyörään kiinnitettävä RCU-3-kauko-ohjain, joka toimii gS-sarjassa.

Raymarine RMK10 Hinta: alk. 135 € Lisätiedot: Raymarine

Raymarine RMK10

Täysi komento kaulassa

The Q Experiencen infotainment-laitteisiin, kuten Buster Q, on saatavana kaulassa tai taskussa pidettävä, ympäriinsä kumipinnoitettu Q Remote 2 -kaukosäädin. Sen kuudella näppäimellä voi hallita laitteen kaikkia toimintoja, myös musiikkia. Q Remote 2 on yhteensopiva kaikkien Q1- ja Q2-sarjojen näyttöjen kanssa.

Q Remote 2 Hinta: 124 € Lisätiedot: The Q Experience

Keskiössä nuppi

Simradin OP50

Simradin OP50-näppäimistöllä voi käyttää yhtä tai useampaa monitoiminäyttöä NMEA2000-verkon kautta. Siitä on saatavana pysty- ja vaakamalli.

Näppäimistössä on kierrettävä säädin ja vajaat kymmenen näppäintä. OP50 toimii niissä Simrad-plottereissa, joissa on NMEA2000-liitin. Simradin valikoimassa on lisäksi useita kannettavia ja kiinteästi asennettavia autopilotin ohjaimia.

Simrad OP50 Hinta: 546 € Lisätiedot: Simrad

Laaja valikoima

 

Garminilla on pari etänäppäimistöä ja kauko-ohjain. Grid on pystymallinen langallinen näppäimistö, jonka voi asentaa myös kuskin penkin käsinojaan. Grid 20:n saa pysty- tai vaakamallina, ja se toimii langallisesti tai langattomasti. Siinä on kierrettävän säätimen ja muutaman painikkeen lisäksi neljä ohjelmoitavaa näppäintä. Langaton RF-kaukosäädin on kädessä pidettävä tai telineeseen asennettava.

Kaikki kolme ohjainta toimivat suuressa osassa Gpsmap-plottereita 722-mallista ylöspäin. Saatavilla myös autopilotin ohjaimia.

Garmin Grid Hinta: alk. 88 € Lisätiedot: Garmin

Uistelijan työkalu

Lowrance HDS Live- ja -Carbon-kaikuplottereille saa langattoman, kaulaan ripustettavan kauko-ohjaimen. Sillä voi zoomata karttaa ja luoda reittipisteitä. Muutamalle ohjelmoitavalle näppäimelle voi valita pikatoiminnot plotterin asetuksista. Valikoimassa on lisäksi autopilotin ja keulamoottorin hallintaan sopivia ohjaimia.

Lowrance LR-1 Hinta: 175 € Lisätiedot: Lowrance

 

Lue myös nämä

X