Jutut

Potkuritekniikka: Vääränlainen tai huonokuntoinen potkuri voi käydä kalliiksi

Potkuri on se ainut kappale, joka muuttaa moottorin tehon venettä eteenpäin vieväksi voimaksi. Silti on arveltu, että jopa joka toisessa veneessä on vääränlainen tai liian huonokuntoinen potkuri. Se voi käydä kalliiksi.

15.04.2020

TekstiKarel Kakko

KuvatKipparin arkisto, iStockphoto, balalbab, valmistajat

Hevosvoimista ei ole mitään iloa, jos niistä ei saa hyötyä irti oikealla tavalla. Siksi onkin aika mielenkiintoista, kuinka paljon keskustelu käy moottoreiden ja tehojen ympärillä, mutta ei potkurien. Potkuri on kuitenkin vene-moottoriyhdistelmässä se osa, joka on helpoimmin vaihdettavissa, ja jolla lopullinen suorituskyky säädetään.

Polttomoottoreilla on tietyt kierroslukualueet, joilla ne kykenevät luovuttamaan täyden tehonsa. Voimansiirron välityssuhde on ensisijainen ja potkuri siitä seuraava väline, jonka avulla moottorin tuottama teho valjastetaan liikuttamaan venettä parhaalla mahdollisella tavalla.

Toimitukseen vuosittain tulevien lukuisten potkureita koskevien kyselyjen perusteella ongelmia näyttää olevan runsaasti. Tiedetään jopa alan liikkeistä suoraan myydyn venepaketteja kuluttajille väärillä potkureilla, eikä puutetta välttämättä loppukäyttäjä edes huomaa.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X