Tilaa
Jutut

Rentoon ajoretkeilyyn – Uusien vesijettien varustelussa panostetaan pitkien matkojen mukavuuteen.

11.09.2023

Tekstimarko lysmä

Kuvatmaria sokka

Kawasakin uudet vesijetit olivat esillä Uivan venenäyttelyssä ja yleisöllä oli mahdollisuus lyhyisiin koeajoihin.

Kippari kyyditti lähivesillä uutuutta 310 LX-S, jossa1500-kuutioisen ja mekaanisesti ahdetun rivinelosen teho pysyy ennallaan. Mallimerkinnästä poiketen teholukema ei ole 310 hevosvoimaa, vaan se pysyy tasan 300:ssa. Ahtimen ansiosta vääntöä on tarjolla muhkeat 277 newtonmetriä. Polttoainetankkiin mahtuu 80 bensalitraa ja paino ajokunnossa on 475 kiloa. Hinta hapuilee 25 000 euron tuntumassa.

Vauhtia arvostaville teholukemat varmasti riittävät, mutta 310-malliston ajokeilla kelpaa myös lähteä tuuppamaan pitkiä merimatkoja vaikka Helsingistä Tallinnaan. Ajoretkeilyn suosio on kasvamassa ja vesijettien varustelussa mukavuustekijät korostuvat.

Helposti ohjausta tottelevassa Kawasakissa on 170 litraa säilytystilaa. Kapea istuin mahdollistaa mukavan ajoasennon etenkin seisten. Jalkatilaa on leveästi. Jetissä on neljä ajotilan valintaa vaudikkaasta hitaaseen menoon. Ohjausjärjestelmä ja vakaus aallokossa varmistavat, että vauhtikone pysyy hyvin myös aloittelijan käsittelyssä.

Matkajetit ovat vakuuttaneet myös viranomaiset, jotka toiminnassaan tarvitsevat välillä vauhtitehoja käyttöönsä.

”Järvien ja merten valtateillä ja erityisesti poliisiin toiminnassa vesijettipartioiden suosio on kasvamassa, sillä niillä pääsee nopeasti ja kustannustehokkaasti paikasta toiseen. Viranomaisten jetit ovat yleensä suuremman kokoluokan laitteita, joihin mahtuu mukaan esimerkiksi erilaista pelastusvälineistöä”,  Petri Ohtonen Sea Caresta kertoo.

Vesijettien käyttäjät ovat viime vuosina joutuneet onnettomuustilastoihin, mutta myös kuljettajien määrä on kasvanut. Vakavimpien onnettomuuksien määrä on pysynyt pitkään samanmääräisenä: Traficomin tilastojen  mukaan vuosina 2010–2022 on vesiskootterionnettomuuksissa kuollut kymmenen ihmistä. Parina viime vuotena kuolleita on ollut kaksi kesässä ja sama suuntaus on jatkunut tänä vuonna. Vesijettelijöiden helmasyntinä on yleisimmin häiritsevä ajo, ei alkoholi.

Toisaalta monet läheltä piti -tilanteet olisivat voineet päätyä vielä huonommin. Vastuuta vauhdista, välineestä ja vesiliikennemerkkien tuntemisesta pitää korostaa, mutta turhaa vesijettivihaa tulee välttää. Kesän päätteeksi koeajamme tämän mallin kattavammin. Jutun voi lukea Kipparista ennen ensi kesäkauden alkua.

Lue myös nämä

X