Tilaa
Jutut

Roiskeita kestävät vedenpitävät laukut

Vedenpitävyys ja kulutusta kestävät materiaalit ovat avainasemassa, kun valitaan laukkua vaativaan venekäyttöön.

13.12.2018

TekstiMarko Lysmä, Anu Kopola

KuvatValmistajat

Vedenpitävien laukkujen, pussien ja erilaisten reissutuotteiden tarjonta kasvaa valtavalla vauhdilla. Uutuuksia tarjoillaan vene-, matka-, pyörä- ja seikkailukäyttöön. Vedenpitävyyttä tarvitaan kosteusherkille tavaroille, kuten mobiililaitteille, kameroille ja kartoille sekä tietysti vaatteille.

Laukkua hankkiessa kannattaa selvittää, mitä laukun valmistaja vedenpitävyydellä tarkoittaa. IP-luokituksen lisäksi on syytä tarkastaa vetoketjut ja laukun pohja. Esimerkiksi tavallinen vetoketju ja ompelusaumat päästävät vettä laukun sisään.

Pienissä putkimallisissa pusseissa rullasulku on käytännöllinen ratkaisu. Se vaatii kuitenkin huolellista käyttöä, ettei vesi pääse pujahtamaan sulun läpi.

Hyvä laukku on monipuolinen. Venekäytössä kannettavat matkat ovat yleensä lyhyitä, mutta monia laukkuja käytetään myös retkireppuina. Laukun kantaminen selässä on lisäetu. Silloin kantaja saa tarvittaessa useamman kollin selkään, kun rompetta raahataan veneen, laiturin ja auton välillä. Reppuna olkahihnojen merkitys korostuu, eli hihnojen leveys ja tuki selkää vasten kannattaa sovittaa ennen ostopäätöstä.

Laukun pohjan materiaali kannattaa myös tarkastaa, sillä laukut eivät saisi liukua kannella tai sisätiloissa. Pussin muovautuvuus pieniin tiloihin on myös tärkeää.

Testasimme vedenpitävät laukut Kipparissa 11/2014, jolloin testin voitti edelleen myynnissä oleva Ortlieb Duflle 40 l. Myös Tatonka Barrel L ja Aquapac Upano keräsivät kiitosta.

Kelluu hyvin vedessä 

Overboardin runsaassa vedenpitävien laukkujen valikoimassa uutta edustavat pienet ja kätevät 5 ja 12 litran kelluvat putkikassit. Ne sopivat isomman laukun sisään, tai niitä voi käyttää erilaisissa vesiaskareissa. Luokitus IP66 takaa riittävästi märkäsuojaa kassin tavaroille.

Overboard Pro-Light Water-
proof Clear Dry Tube Bag, 5 l/25 €, 12 l/32 €.
OverBoard

Pikkusälän nielijä

Rooster-merkillä on laadukas ja kattava valikoima erilaisia vedenkestäviä reppuja ja laukkuja. 30-litrainen musta reppu edustaa suosituinta kokoluokkaa. Repun sivustoilla on oma tasku juomapullolle ja jollekin pikkutavaralle, kuten vaihtolaseille tai pikaeväille. Etupuolella on nyörit, joihin voi kiinnittää vaikka rantatossut. Repun selkäpuolella on kantamista tukeva pehmuste, leveä kiinnitysremmi ja useita kiristyshihnoja.

Rooster Waterproof Backpack, 30 l/79 €.
Rooster Sailing

Monipuoliseen käyttöön 

Vaikka Rhip-tuote on monille täysin uusi tuttavuus, niin brittivalmistaja on tehnyt yli neljän vuosikymmenen ajan vedenkestäviä monitoimilaukkuja sotilasjoukkojen erittäin vaativiin tarpeisiin. Yksi Rhip-laukkumalleista on kolmesta eri moduulista muodostuva kokonaisuus, jossa laukut voidaan kiinnittää toisiinsa metalliklipseillä erillisiin selkävaljaisiin. Käsityön jälki on viimeisteltyä.

Tyylikäs modulaari sopii käyttöön monenlaisille reissuille.

Rhip The Harness, 800 €.
Rhip

Tilavuuden maksimointia 

Kookas, mutta erittäin kevyt perinteinen putkilaukku on varustettu vesitiiviillä vetoketjulla ja teipatuilla saumoilla. Ne suojaavat sisältöä rajummissakin pärskeissä. Laukkuun mahtuu paljon sisältöä, mutta siinä ei ole juurikaan erillisiä taskuja tai muita pakkaamisen lisäelementtejä. Kätevät, säädettävät ja pehmustetut olkahihnat helpottavat kantamista. Marinepoolin putkikassin koko on 70×38×38 senttiä. Laukusta on myös pienempi 60-litrainen versio.

Marinepool Aqua Seal 100 l/209 €.
Marinepool  Marnela

Kolme värivaihtoehtoa

Kun 20 litran reppu suljetaan huolella rullaamalla ja pikalukolla, tavarat pysyvät kuivina kovemmassakin menossa. Vesitiiviit saumat varmistavat, että kosteus ei pääse sisälle reppuun. Tavarat pysyvät hyvässä järjestyksessä sisätaskun avulla. Repun pohja on ovaalinmuotoinen, joten se asettuu hyvin selkää vasten. Keltaisessa, mustassa tai valkoisessa laukussa on irrotettavat ja säädettävät selkähihnat.

Hai Backpack, 39 €.
Nokian jalkineet

 

Tyylikkyyttä arvostavalle

Hollantilaisen Haveconin useat veneilykassit ja -laukut on valmistettu purjekankaasta. Laukkumallisto erottuu muista persoonallisella tavalla, sillä numeroinnit sekä valkoinen, sininen ja punainen väri herättävät huomiota. 69×37×40 sentin kokoista laukkua voi kantaa olalla. Kätevässä laukussa on myös vetokahva ja pyörät.
Haveco Sea Boy 150 €.

Haveco

Lue myös nämä

X