Tilaa
Jutut

Sääilmiöt: Mikä on suihkuvirtaus ja miten se syntyy?

Syöksyvirtauksen syntymiseen tarvitaan sekä pysty- että vaakasuunnassa puhaltavia ilmavirtauksia ja usein nämä esiintyvät ukkospilven ympäristössä samanaikaisesti.

19.08.2021

Tekstija kuva markus mäntukannas

Kipparille tuli kesäkuussa mielenkiintoinen sääkysymys Oulussa 21.kesäkuuta riehuneesta voimakkaasta ukkosmyräkästä. Sen yhteydessä havaittiin yli 30 m/s puhaltavia puuskatuulia.

Lukija ihmetteli, tapahtuuko ilmiö pystysuunnassa ylhäältä alas ja voiko samanaikaisesti vallita voimakas vaakasuuntainen tuuli. Entä miten vastaavaan ilmiöön voi varautua vesillä?

Syöksyvirtaus lähtee ukkospilvestä

Syöksyvirtauksella tarkoitetaan kuuro- tai ukkospilvestä laskevaa voimakasta ja kylmää laskuvirtausta, joka leviää maan pinnalla eri suuntiin aiheuttaen tuhoja. Euroopassa voimakkaimmat syöksyvirtaukset ovat olleet jopa yli 40 m/s, joten tällainen hirmumyrskyn voimakkuudella puhaltava tuuli voi pistää lähes kaiken sileäksi tiellään.

Ukkospilvessä on aina nousevia ja laskevia ilmavirtauksia. Laskevat ilmavirtaukset voivat voimistua, jos ukkospilven alapuolella tapahtuu voimakasta sadeveden haihtumista tai jäärakeiden sulamista. Nämä prosessit sitovat runsaasti energiaa, mikä jäähdyttää ympärillä olevan ilman. Nopeasti jäähtynyt ilma on tiheämpää kuin lämmin ilma, mikä aiheuttaa kylmän ilman vajoamisen ukkospilvestä alaspäin. Näin syntyy laskuvirtaus.

Mitä voimakkaampi laskuvirtaus on, sitä raivokkaammin se törmää maan pintaan ja leviää siellä eri suuntiin syöksyvirtauksena eli puuskarintamana. Jos alhaalla ilmakehässä, noin 1–2 kilometrin korkeudella, puhaltaa voimakas alailmakehän vaakasuuntainen suihkuvirtaus, voivat laskuvirtaukset napata lisäenergiaa suihkuvirtauksesta ja siirtää horisontaalista liike-energiaa ylemmistä ilmakerroksista alemmas.

Syöksyvirtauksen aikana lämpötila laskee nopeasti, koska ukkospilvestä romahtanut ilma on kylmää. Nämä puuskatuulet tempaavat usein mukanaan irtotavaraa, hiekkaa ja maa-ainesta, minkä vuoksi ilma voi muuttua sameaksi ukkospilven edellä. Tämä on yksi varoitusmerkki lähestyvästä puuskarintamasta.

Laaja-alainen ukkospilvi

Syöksyvirtauksen syntymiseen tarvitaan sekä pysty- että vaakasuunnassa puhaltavia ilmavirtauksia ja usein nämä esiintyvät ukkospilven ympäristössä samanaikaisesti. Laskuvirtaukset kuljettavat ilmaa pilvestä kohti maanpintaa pystysuunnassa, kun taas syöksyvirtaus kulkee vaakasuunnassa maanpintaa mukaillen.

Oulussa koetun voimakkaan puuskarintaman aiheutti laaja-alainen ukkospilvi, jossa voimakkaita laskevia ilmavirtauksia esiintyi laajalla alueella. Näitä laaja-alaisia ukkospilviä pääsee syntymään erityisesti helteisinä ja kosteina kesäpäivinä, kun ilmakehä on epävakaa ja Suomi kuuluu kahden erilaisen ilmamassan rajavyöhykkeelle.

Oulussa havaittu ukonilma nimettiin Ahti-rajuilmaksi ja sen yhteydessä voimakkaimmat syöksyvirtaukset puhalsivat jopa yli 30 m/s. Näin voimakkaita ukkosrintamia ei Suomessa suinkaan esiinny joka kesä. Ennen Oulun tapausta vastaava koettiin Suomenlahdella ja Uudellamaalla elokuussa 2017, kun Kiira-rajuilma pyyhkäisi eteläisen Suomen yli.

Syöksyvirtausta on hankala valokuvata, mutta kuvasta se näkyy nopeasti kasvavana terävänä aallokkona ja harmaan sadeseinämän lähestymisenä. Kuvassa olevan syöksyvirtauksen aikana voimakkaimmat tuulen puuskat olivat noin 25 m/s. Kuva on otettu Helsingin Kulosaaressa 23.6.2021.

Miten tunnistaa merellä?

Jos ukkosriskiä on ilmassa, veneillessä on äärimmäisen tärkeää seurata reaaliaikaista sade- ja ukkostutkaa, sillä laaja-alaiset ukkosrintamat voivat edetä jopa 80-100 km/h. Jos joutuu liian lähelle suurta ukkosrintamaa, alta ei välttämättä enää ehdi karkuun, jolloin on tärkeää suojautua salamoinnilta ja puuskaisilta tuulilta. Rajut ukkoset voivat jyrätä Virosta Suomenlahden yli syöksyvirtauksineen jopa alle tunnissa.

Jos näet ukkospilven etureunassa lähestyvän vyörypilven, on edessä hyvin todennäköisesti myös voimakkaita puuskaisia tuulia. Rannan läheisyydessä horisontti voi muuttua sumeaksi, koska puuskatuulet tempaavat mukanaan maa-ainesta ja hiekkaa.

Syöksyvirtaukset ovat äkillisiä ja voimakkaita ja ne nostattavat nopeasti terävän aallokon. Hyvä puoli tilanteessa kuitenkin on se, etteivät rajuimmat tuulet yleensä jatku 10-15 minuuttia pidempään, mutta salamointia ja rankkasadetta voi kestää tuntitolkulla.

Syöksyvirtauksen ja trombin ero

Nämä kaksi termiä tuntuvat usein sekoittuvan, kun puhutaan kesäisistä tuulituhoista. Sekä syöksyvirtaus että trombi liittyvät yleensä ukkospilveen, mutta trombi on hyvin paikallinen pyörretuuli, kun taas syöksyvirtaus on laaja-alainen, joskus jopa satoja kilometrejä pitkä puuskarintama.

Trombin tuulituhot ovat siis paikallisia ja tuulituhoista sen tunnistaa parhaiten siten, että puut ovat kaatuneet sikin sokin, eivätkä missään tietyssä järjestyksessä. Syöksyvirtauksen tuulituhot ulottuvat laajemmalle alueelle ja ne kaatavat puut samansuuntaisesti.

 

Lue myös nämä

X