Tilaa
Uutiset

Saimaan kanava ei avautunut normaalisti tänä vuonna

07.06.2024

Tekstimarkus ånäs

Saimaan kanava avautuu yleensä toukokuun alussa. Tänä vuonna näin ei ole käynyt. Kanava on yhä kiinni.

”Todennäköisin vaihtoehto on, että kanava tulee aukeamaan jossain vaiheessa tätä avovesikautta”, kertoo Saimaan kanavan hoitokunnan toimistopäällikkö Seppo Kykkänen.

Suomi on kohdistanut Venäjän rajan ylittämiseen rajoitustoimia. Vaikka vesiliikenteen raja-asemat olivat maa-asemia pidempään auki, nyt huhtikuussa myös ne laitettiin kiinni.

”Vesiliikenteen rajanylityspaikkojen sulkemisella huvialusliikenteeltä varaudutaan siihen, että kevään edetessä välineellistetty maahantulo voisi levitä vesiliikenteeseen. Tämä olisi vaarallista maahan pyrkiville henkilöille ja kuormittaisi meripelastusta”, Valtioneuvosto tiedottaa.

Haapasaaren, Nuijamaan ja Santion rajanylityspaikat ovat suljettu huvialusliikenteeltä, mutta Nuijamaalla voidaan tarvittaessa ottaa vastaan rahtialuksia.

”Rajasulku ja se, että onko kanava auki, ovat eri asioita”, Kykkänen painottaa.

Saimaan kanavan huvialusliikenne on rajatarkastusten osalta EU:n ulkorajaliikennettä. Kaikille siellä kulkeville veneille suoritetaan Suomen maahantulo- tai maastalähtötarkastus.

”Ja tästä syystä käytännössä ei myöskään Saimaan kanavan liikenne ole huvialuksille mahdollista”, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

”Saimaan kanavan mahdollinen aukeaminen liikenteelle ei vaikuta näihin huvialusten rajaylityspaikkojen tilanteeseen.”

Saimaan kanavassa kulki vuonna 2022 yhdeksän huvialusta ja 2 rahtialusta, viime vuonna kuusi huvialusta.

Lue myös nämä

X