Tilaa
Jutut

Suomi on onnekkaasti ”matalapaineiden hautausmaa”, mutta se voi muuttua

Tilastojen mukaan myrskyt ovat viimeisen 20 vuoden aikana vähentyneet Suomessa, mutta voisiko meillä esiintyä hurrikaanin voimalla puhaltavia tuulia?

31.10.2019

TekstiMarkus Mäntykannas

Keskustelimme ystäväni kanssa taannoin myrskyistä. Hänen mielestään myrskyt ovat Suomessa lisääntyneet, mutta tilastot kertovat toista: ne ovat itse asiassa viimeisen 20 vuoden aikana vähentyneet. Mutta miten on erittäin voimakkaiden myrskyjen laita? Voisiko Suomessa esiintyä hurrikaanin voimalla puhaltavia tuulia?

Pian meillä alkaa vuoden myrskyisin sesonki: marras-joulukuu ovat meillä vuoden myrskyisimmät kuukaudet. Marraskuussa myrskypäiviä on keskimäärin 3,5 ja joulukuussa 3,7. Myrskyn määritelmä täyttyy, kun 10 minuutin keskituulen nopeus on vähintään 21 m/s. Myrskyisä loppuvuosi johtuu suurista pohjois-etelä-suuntaisista lämpötilaeroista eri leveysasteiden välillä, ja myrskyrata syntyy alueelle, missä lämpötilaerot kasvavat suurimmilleen.

Kun pohditaan, kuinka hurjaksi myrsky voisi Suomen ympäristössä voimistua, niin tarkastellaanpa jälleen tilastoja. Mittaushistoriamme aikana meillä ei kertaakaan ole esiintynyt virallisen hirmumyrskymääritelmän täyttävää tilannetta, jolloin keskituulen nopeus olisi ollut yli 33 m/s. Lähimpänä käytiin tämän vuoden tammikuussa, jolloin Aapeli-myrskyn yhteydessä kovin keskituuli oli 32,5 m/s. Tämä rikkoi kaikkien aikojen tuuliennätyksiä, ja hirmumyrskyn rajasta jäätiin vain kuuden desimaalin verran.

Ehkä onkin vain ajan kysymys, milloin ensimmäinen hirmumyrsky koetaan Suomessa. Muissa Pohjoismaissa tuuli on puhaltanut hirmumyrskyn voimalla, mutta Suomi sijaitsee sen verran idässä, että useampi Atlantilla syntynyt myrsky ehtii heiketä mantereita pitkin meille tullessaan. Suomea kutsutaankin matalapaineiden hautausmaaksi!

Lue myös nämä

X