Tilaa
Jutut

Tältä näytti viikonlopun merituulirintama Uudellamaalla

Viikonlopun aikana puhalsivat lämpimät tuulet ja lämpötila kohosikin aina hellelukemille saakka mantereen puolella, mutta rantaviivaa vilvoitti tälle vuodenajalle tyypillinen kolea merituuli.

18.06.2019

Tekstija kuvat Markus Mäntykannas

Merituuli on monelle veneilijälle tuttu ilmiö, mutta tiesitkö, miltä näyttää merituulen vaikutus syvällä sisämaassa? Viikonlopun aikana puhalsivat lämpimät tuulet ja lämpötila kohosikin aina hellelukemille saakka mantereen puolella, mutta rantaviivaa vilvoitti tälle vuodenajalle tyypillinen kolea merituuli. Se syntyy, kun meren ja mantereen välinen lämpötilaero käy suureksi. Merituuli tuntuu Suomen rannikkoalueilla erityisesti touko-heinäkuussa.

Viime sunnuntaina Uudellamaalla muodostui selvärajainen merituulirintama, jonka kohdalla kohosi jyrkkä kumpupilvijono. Merituulirintama voi syntyä 20-60 kilometrin päähän rannikosta ja sen tunnistaa siitä, että ennen rintamaa meren yllä ja rantakaistaleella taivas on selkeä ja rintaman kohdalla kohoaa jyrkkä pilvijono. Merituulirintaman kohdalla vaakasuuntainen merituuli kääntyykin pystysuuntaiseksi, jolloin ilmaa virtaa ylempiin ilmakerroksiin ja sopivalla korkeudella muodostuu pilviä. On täysin normaalia, että merituulirintaman yhteyteen kehittyy kuurosateita ja ukkosiakin.

SAT24

Sunnuntain rintama syntyi melko kauas sisämaahan: kuvassa näkyvät pilvet kohoavat Keravan yllä ja kuva on otettu Helsingin Mustikkamaalta. Kuvassa oleva kylmä nuoli symboloi merituulen vyörymistä sisämaahan päin ja punainen lämmin nuoli sitä kohtaa, jossa mantereen lämmin ilma nousee ylempiin ilmakerroksiin ja merituulirintamalle tyypillisiä kumpupilviä syntyy.

Lue myös nämä

X