Vanhan kansan mukaan elämme parhaillaan talven ”korkeinta kohtaa”, joka alkaa hiljalleen taittua. Aiemmin Heikin päivää kutsuttiin talvennavaksi, jolloin Heikki lyö kurikallaan talvenselän poikki. Myöhemmin talvenselän todettiin kuitenkin taittuvan vasta Paavonpäivänä eli 25. tammikuuta tai kynttilänpäivänä 2. helmikuuta. Kansanperinteessä elää moniakin eri variaatioita talvenselän taittumisesta – mikä sitten on meteorologisessa mielessä oikea ajankohta?
Päivä pitenee nyt vauhdilla
Päivä pitenee tällä hetkellä eteläläisessä Suomessa noin viisi, Keski-Suomessa kuusi ja Pohjois-Suomessa liki 10 minuuttia päivässä. Vaikka muutos on hitain Suomen eteläisimmissä osissa, en voi kiistää, ettenkö olisi laittanut sitä jo merkille. Esimerkiksi Helsingissä päivän kesto ylittää helmikuun alussa jo kahdeksan tuntia. Tämä on suuri edistys, kun vertaa talvipäivänseisaukseen (22.12.2019), jolloin päivän kesto oli 5,5 tuntia. Valon määrän piteneminen on varma kevään merkki!
Meteorologia: Talven selkä taittuu helmikuun alussa
Tyypillisesti talven kovimmat paukkupakkaset osuvat tammikuun viimeisille viikoille, mutta keskilämpötila on alhaisimmillaan vasta helmikuun ensimmäisillä viikoilla. Voikin todeta, että talven selkä taittuu meteorologisesti sisämaassa helmikuun ensimmäisellä ja rannikoilla toisella viikolla. Mitä pidempään meri pysyy sulana ja jäättömänä, sen pidemmälle rannikoiden ja saariston talven selän taittuminen venyy. Tosin joinakin vuosina kevät on alkanut rannikkoalueilla jo helmikuun alkupäivinä, eikä näin ollen varsinaista talven selän taittumista ole koettu.
Uskomatonta, mutta sääennusteet ovat nyt väläytelleet mahdollisuutta sille, että helmikuun alku voisi tuoda ainakin väliaikaisen kylmenemisen. Saatamme viimein saada maistiaisia kunnon talvesta etelässäkin. Näyttääkin todennäköiseltä, että tammikuusta on muodostumassa ennätyslämmin, kun taas helmikuu voi olla tänä talvena se kylmin talvikuukausi.