Tilaa
Jutut

Turussa koittaa ainutlaatuinen mahdollisuus seurata museolaivan kunnostusta

130-vuotiaalle kauppa-alus Sigynille tehdään mittava remontti. Aluksesta huolehtiva säätiö lupaa, että yleisö voi seurata kunnostustöitä niin telakalla kuin nettikameran välitykselläkin.

30.04.2018

TekstiJukka Hiiro

Aurajoessa kelluva museolaiva Sigyn on välittömän kunnostuksen tarpeessa, tiedottaa aluksesta huolehtiva Museoalus Sigynin säätiö. Aurajoessa oleva alus siirretään telakalle Ruissaloon, jossa aluksen takilan osia, kaaria ja kylkilankkuja uusitaan. Työt tehdään vuosina 20182019.

Museoaluksen kunnostus on mahdollisuus myös kunnostustöistä kiinnostuneelle yleisölle, sillä töitä pääsee seuraamaan sekä telakalla että loppuvaiheessa Aurajoella. Aurajoella kunnostustöitä jatketaan 2020, kun vuorossa on takilan ylösrikaus.

Säätiö lupaa jakaa tietoa laivan kunnostuksesta myös sosiaalisessa mediassa ja webkameroilla.

Veneen kunnostustyöt ovat melko vaativia ja ne tehdään vaiheittain. Takilasta pitää uusia muun muassa kolme alamastoa, kaksi märssytankia, kaksi prammitankoa, yksi toppitanko, yksi kahveli, viisi raakaa ja kaksi märssykoria. Korista uusitaan lisäksi 500 metriä kylkilankkuja, 30 kaarta sekä osa pääkannen rakenteista.

Rahoittaakseen kunnostustyöt Museoalus Sigyn säätiö on hakenut apua Turun kaupungilta sekä Åbo Akademin säätiöltä. Myös kansalaisille avoin keräys on suunnitteilla.

Turkulainen paikallislehti Aamuset tietää kertoa, että Sigyn hinataan Aurajoelta Ruissaloon 8. toukokuuta, mikäli sää sen vain sallii.

Historiallinen Sigyn on tiettävästi maailman viimeinen parkkitakilainen puurunkoinen kauppa-alus, joka on purjehtinut valtameriliikenteessä. 130-vuotias laiva valmistui Göteborgissa 1887, ja Turkuun se ostettiin juuri ennen sotia vuonna 1939.

Museoalus Sigyn säätiö toimii tiiviissä yhteistyössä Turussa sijaitsevan Merikeskus Forum Marinumin kanssa.

Lue myös nämä

X