Tilaa
Jutut

Uusimaa karanteenissa – tarttuuko korona herkemmin maalla vai merellä? 

Kun huomioidaan ilmankosteuden vaikutukset, tartunnat ovat todennäköisempiä mantereella.

06.04.2020

TekstiMarkus Mäntykannas

Moni suomalainen on paennut kotikaranteenia metsäpoluille. Ulkoilu onkin suuri henkireikämme koronakriisin keskellä. Myös joitain veneilijöitä näkyy olevan silloin tällöin liikkeellä. Koronan ehkäisemiseksi auttavat parhaiten turvavälit ja hyvä hygienia – mutta onko tarttuvuudessa jotain eroa riippuen, ollaanko manner- vai meri-ilmassa?

Erään tutkimuksen mukaan hengitystieinfektiot tarttuivat parhaiten matalissa lämpötiloissa ilmankosteuden ollessa alhainen. Erityisesti yhdistelmä, jossa ilman lämpötila oli 5 astetta ja ilmankosteus noin 20-30 prosenttia, näytti tuottavan todennäköisimmän tartunnan. Korkeammissa lämpötiloissa ja ilmankosteuksissa tartunnan todennäköisyys väheni.

Koronaviruksen osalta on toistaiseksi ollut ristiriitaista tietoa: kukaan ei varmuudella vielä tiedä, minkälaiset olosuhteet johtavat viruksen leviämiseen ja kuinka paljon sää vaikuttaa. Jos kuitenkin peilataan tilannetta influenssaviruksiin, voidaan korrelaatiosta tuoda esiin varovaisia arvauksia.

Tarttuvatko hengitystieinfektiot siis sääolosuhteiden puolesta herkemmin maalla vai veneillessä, kun ilman lämpötila ei paljoa muutu? Kun huomioidaan ilmankosteuden vaikutukset, tartunnat ovat todennäköisempiä mantereella – siellä missä keskimäärin ilman suhteellinen kosteus on matalampi. Osa tutkimuksista ehdotti myös, ettei virus pysy ilmassa yhtä tehokkaasti, jos ilmassa on paljon vesihöyryä. Näin ollen voisi varovaisesti päätellä, että merellä tarttuvuus on huonompi kuin mantereella.

Vapaa liikkuvuus luonnossa turvavälejä kunnioittaen on perusoikeutemme kriisin keskelläkin. Tästä tulee iloita, sillä kaikissa maissa näin ei ole. Toivottavasti Suomessakaan turvatoimia ei jouduta tiukentamaan, jos ja kun puhallamme yhteen hiileen. Lisää sääolosuhteiden ja virusten korrelaatiosta voit käydä lukemassa täältä.

Lue myös nämä

X