Erityisesti suurissa vesistöissä tapahtuu säännöllisesti veden kumpuamista, jossa kylmää ja ravinnerikasta vettä nousee pohjalta pinnalle samalla kun lämpimämpää pintavettä ajautuu tuulen mukana toisaalle. Kumpuamisilmiö voi tuoda ikävän yllätyksen uimarille, koska kumpuamisen yhteydessä uimaveden lämpötila romahtaa useilla asteilla, toisinaan jopa yli 10 asteella.
Kumpuaminen käynnistyy, kun tuuli puhaltaa pitkän aikaa samasta suunnasta ja siirtää lämmintä pintavettä avomerelle päin. Etelärannikolla erityisesti rantaviivan suuntaisesti puhaltava länsituuli käynnistää kumpuamisilmiön, Viron rannikolla ilmiö tuntuu voimakkaimmin itätuulella. Heinäkuun 2018 helteillä Viron pohjoisrannikolla pitkään puhaltanut itätuuli laski pintaveden lämpötilan suositulla Pirita-rannalla vuorokaudessa liki 15 asteella – syynä oli voimakas kumpuaminen.
Kumpuamisilmiön mukana pintaan nouseva vesi on kylmää ja ravinnerikasta. Onkin siis mahdollista, että se kiihdyttää sinileväkukintoja. Meriveden pintalämpötilaa seurataan Suomen merialueilla Ilmatieteen laitoksen aaltokoijuilla, ja pintaveden lämpötilaennusteita voi seurata Vene-lehden tai Forecan sääpalveluista Veneilysää-osiosta.