Tilaa
Jutut

Tee itse: Asenna usb-pistorasia – Virtaa älylaitteisiin

Monen elektronisen laitteen lataukseen riittää pelkkä usb-johto, kunhan käytettävissä on vastaava pistorasia. Sellaisen asentaminen on helppo ja halpa projekti.

09.07.2019

Tekstija kuvat Karel Kakko

Ennen muinoin kun kessuja tupruteltiin vähän joka paikassa ja tilanteessa, oli autoissa ja veneissä usein myös 12 voltin jännitteellä toimivia tupakansytyttimiä. Niiden yleisyyden takia ”tupakansytytinpistokkeesta” muodostui ikään kuin epävirallinen standardi monien akkuvirralla toimivien laitteiden virransyöttöön.

Sauhuttelun vähennyttyä sytyttimet vähenivät, mutta pistokkeet ja pistorasiat jäivät. Niiden sijaa ovat tosin kiihtyvällä vauhdilla valtaamassa usb-yhteensopivat (Universal Serial Bus) pistokkeet ja rasiat. Ne yleistyvät myös niissä laitteissa, joissa ei ole edes varsinaista data-liikennettä.

Kännyköiden ja tablettien lisäksi yhä useampi elektroniikka- tai pieni sähkölaite toimitetaan pelkällä usb-johdolla, jolla laite ladataan. Sellaisia ovat esimerkiksi monet led-käsivalaisimet, johdottomat kaiuttimet sekä ilmapumput. Jopa Kipparin pikatestissä ollut kannettava ja akkukäyttöinen ladattava suihku (Kippari 6/17) toimitettiin pelkällä yleismallisella usb-kaapelilla.

Autotarvikeliikkeiden pistorasiat ovat halvempia kuin venekäyttöön tehdyt, mutta voivat ajaa asiansa hyvinkin jos vesitiiviyttä ei vaadita. Varmistu, että rasian kapasiteetti kattaa virtatarpeet (ampeerit).

Tarvittavat työvälineet:

Porakone, reikäsaha 29 mm, sähköjohtoa, kaapelikenkiä, kaapelikenkäpihdit, ruuvimeisseleitä+ kuumailmapuhallin mahdollisia kutistettavia liittimiä varten.

Yksinkertainen ratkaisu

Usb:n etu on siinä, ettei erillisiä latureita tai kömpelöitä pistokkeita tarvita, vaan pelkkä ohut johto riittää. Usb:n jännite on 5 volttia, joten sitä ei voi hyödyntää edes sovittimella vanhoihin 12 voltin jännitteellä toimiviin tai sytytinpistokkeen kautta käytettäviin laitteisiin. Tämä on hyvä pitää mielessä. Ja jos sellaiseen on tarvetta, niin kannattaa harkita kahden erityyppisen rasian asennusta.

Auto- ja venetarvikeliikkeet myyvät sovittimia, joilla vanha sytytinrasia muunnetaan usb-rasiaksi. Usb-rasian asennus on viisas hanke, jos veneessä ei ole vanhaa sytytinrasiaa, eikä käytössä ole vanhanmallisia ”sytkäripistokkeella” toimivia laitteita. Kiinteä rasia toimii myös erillisiä irtosovittimia varmemmin.

Periaatteessa kaikki usb-rasiat ovat asennustavoiltaan samankaltaisia. Rasia joko kiinnitetään pintaan ruuveilla tai upotusasennetaan veneen konsoliin, kuten tässä jutussa tehtiin.

Kaksi usb-johtoa sulassa sovussa saman vesitiiviin kannen alla. Paksut tiivistyspinnat sulkeutuvat tiiviisti johtimien ympärille.

Laatu kannattaa vesillä

Markkinoilla on tarjolla valtava määrä eri valmistajien pistorasioita, joiden hinnat liikkuvat tyypillisesti alle kymmenestä eurosta muutamaan kymppiin.

Venetarvikeliikkeen valikoimista löytyy todennäköisesti kosteita olosuhteita kestävä pistorasia, mutta myös laadukas autotarviketuote voi sopia erityisesti sisätiloihin.

Kannattaa vilkaista minkä verran rasia kykenee luovuttamaan sähkövirtaa. Halvimpien usb-rasioiden elektroniikka ei kykene luovuttamaan kuin ampeerin verran virtaa, jos sitäkään. Paremmat antavat jo pari ampeeria tai enemmän. Tällä saattaa olla ratkaiseva merkitys esimerkiksi tabletin tai valaisimen käytössä. Virta ehkä riittää laitteen käyttöön, muttei akun lataamiseen.

Tässä asennettu ja esitelty rasia on Scanstrutin valikoimista.  Rasia on yksinkertaisimpia malleja isompi, mutta se on erittäin hyvin suojattu vedeltä. Suojausluokka on X6. Rasian vakuutetaan olevan vesitiivis sekä yhtä että kahta johtoa käytettäessä, ja luonnollisesti myös ilman johtoa.

Rasiassa on kaksi usb-lähtöä, ja kokonaisvirtamäärä on enimmillään peräti 4,2 ampeeria. Asennus on helppo toimenpide, joka hoituu noin tunnissa, kun kaikki välineet ovat sopivasti käden ulottuvilla. Käytännössä työhön ei kuulu kuin sopivan paikan etsintä, asennusreiän poraus, rasian kiinnitys ja kahden kaapelin veto.

Scanstrut-rasian tiiviysluokitus on IP X6, eli se on oikein asennettuna varsin hyvin suojattu käytettäväksi vaikka avoveneessä. Rasian ja asennuspinnan välissä on neopreenitiiviste.

Scanstrutin asennusreiän halkaisija on sama kuin yleismallisilla tupakansytytinpistorasioilla, joten myös sen jälkiasennus vanhan rasian tilalle on pieni toimenpide.

Yksi ruuvi varmistaa sen, että rasia pysyy sivusuunnassa paikallaan.

Miinusjohto liitetään lähimpään varmaan maadoituspisteeseen.

 Jos sulakerasia ei ole siellä missä pistorasiaa tarvitaan, niin johtimeen liitetty sulake (vaikkapa rasian taakse) ajaa hyvin asiansa.

 Veneessä kannattaa käyttää kuumailmapuhaltimella kutistettavia kaapelikenkiä. Ei niinkään tiiviyden toivossa, vaan liitoskohtaan kohdistuvan rasituksen tasaamiseksi.

Lue myös nämä

X