Tilaa
Jutut

Vanha vene ehostuu kunnon siivouksella

Veneen siivouksessa pätee erityisen hyvin kolmen sääntö: siivoa, kuivata ja tuuleta.

06.06.2021

Tekstisusanna särkkä

Kuvatanton reenpää, otavamedia arkisto

Kevät on venekauppojen parasta aikaa. Jos käytettynä ostetussa veneessä on tunkkainen haju ja pintoihin on pinttynyt likaa, siivous on iso, mutta ei toivoton urakka.

Veneiden puhdistuksen ammattilaisen Eija Heinosen mukaan veneiden siivoaja voi pahimmillaan joutua muinaistieteilijäksi. Heinonen pyörittää Kuhmoisten Siivouspalvelut -yritystä, joka tekee myös paljon venesiivouksia.

”Pitkään huonolla ylläpidolla olleiden veneiden siivoaminen on kuin tekisi arkeologisia kaivauksia. On koirankarvaa, rasvaa, öljyä ja muuta sitkeää likaa. Sieltä on sitten kaivettava alkuperäinen esiin.”

Myös hajut voivat olla pinttyneitä.

”Kun vene on tarpeeksi monta vuotta jätetty siivoamatta ja hytissä on pari setää ottanut kuppia, sisätiloissa voi olla aika paha käry.”

Veneestä saa pahan hajun ja jämähtäneenkin lian pois, kun tietää konstit. Vinkkejä voi soveltaa oman veneen siivouksessa kesäkuntoon.

”Siivoa, kuivaa, tuuleta. Tämän perusohjeen noudattamisella pääsee jo pitkälle”, Heinonen sanoo.

Arkkujääkaapin reunukseen tiivistynyt home lähtee pois höyrypesurilla.

Vedellä lähtee enin

Heinosen mukaan ehdottomasti tärkein puhdistusaine on vesi. Sillä lähtee useimmissa tapauksissa paitsi lika myös tunkkainen haju.

”Vasta kun perussiivouksen konstit on kokeiltu, kannattaa miettiä järeämpiä keinoja, kuten otsonointia.”

Veneen perussiivous aloitetaan perusteellisella imuroinnilla. Sen jälkeen sisätilat pestään kattoja ja seiniä myöten vedellä ja puhdistusaineella. Puhdistuksen jälkeen pitää tuulettaa kunnolla. ”On tärkeää, että paikat kuivuvat. Jos jää vähänkin kosteutta, tulee helposti hometta.”

Höyrypesuri desinfioi

Ammattisiivooja muistuttaa, että jokainen kolo pitää käydä läpi.

Heinonen käyttää kolojen ja pikkulokeroiden puhdistamisessa höyrypesuria. Sata-asteinen höyry desinfioi paikat. Höyrypesuri on hyvä myös tiukkaan tarttuneeseen likaan, jos pentteri on ollut pitkään siivoamatta.

”Höyry pehmentää pinttyneen lian ja mekaanista hinkkaamista ei tarvita niin paljon. Liian vahvoja puhdistusaineita ei kannata käyttää, koska ne pilaavat pinnat.”

”Myös hammasharjalla ja tiskiharjalla pääsee näppärästi käsiksi pieniin paikkoihin. Voi kuulostaa näpräämiseltä, mutta näin syntyy hyvää tulosta.”

Heinonen viimeistelee siivouksen kiillotusaineilla, joissa on uv-suoja.

”Aurinko haurastuttaa kumi- ja muovipintoja. Musta pinta alkaa hilseillä ja valkoinen kellastua auringossa. Siksi on hyvä käyttää ainetta, jossa on aurinkosuoja.”

Höyrypesurilla saa pinttyneenkin lian lähtemään yleensä helposti. Pesurin voi ostaa tai vuokrata.

Kloriitti pilaa pinnat

Jotkut vannovat kloriitin nimeen homeen poistossa, mutta Heinonen luottaa yleispuhdistusaineeseen. Kloriittia ei Heinosen mukaan kannata käyttää veneen puhdistukseen.

”Tuleehan siitä raikas, uimahallimainen tuoksu, mutta home ja lika eivät lähde. Sen sijaan kloriitti pilaa muovipinnat ja voi kellastuttaa tekstiilit.”

Jos homepilkut ovat päässeet pesiytymään kuituun asti, niihin ei Heinosen mukaan tehoa mikään.

”Sellaista ihmeainetta en ole nähnyt, että kuidussa olevat täplät saisi pois. Mutta jos tekstiili on puhdistettu, haitta on enää kosmeettinen.”

Veneen siivoamisessa ei kannata käyttää liian voimakkaita puhdistusaineita, ne pilaavat pinnat.

Poistoputket puhtaiksi

Jos pesun ja homeen poiston jälkeen veneessä edelleen haisee pahalta, kannattaa tarkistaa lavuaarien veden poistoputket. Ne Heinonen pesee suihkuttamalla niihin runsaasti vettä ja MV 40-puhdistusainetta. Näin mekaanista hankausta ei juuri tarvita.

Toinen pahan hajun tuottaja ovat polttoainevuodot. Pienikin vuoto tuottaa pahan katkun.

Heinonen voi käyttää myös hajunpoistogeelejä raikastamaan hytin ilmaa.

”Geeli ei auta, jos ei ole siivottu. Mutta esimerkiksi koiran hajua hytissä se häivyttää.”

Veneessä pahan hajun lähde on usein koloihin kasvanut home tai törky lavuaarin poistoputkessa.

Heinosen mukaan otsonointi on hyvä keino, jos haju on toden teolla jämähtänyt rakenteisiin. Otsonoinnin voi tilata ammattilaiselta. Laitteen voi myös vuokrata tai ostaa ja otsonoida itse.

”Turvallisuusohjeita on noudatettava. Osa voi saada vakaviakin oireita, jos otsonia pääsee keuhkoihin.

”Tekstiilit Heinonen pesee painehuuhtelulaitteella. Pesun jälkeen ne saavat kuivua pari vuorokautta. Tekstiilit kannattaa viimeistellä suoja-aineella, joka auttaa hylkimään likaa ja kosteutta. Näin tekstiilit eivät homehdu niin helposti. Haalistumista puolestaan ehkäisee aurinkosuojaus.

Kuomut ja pressut on parasta pestä jo syksyllä, jotta lika ei jää muhimaan talven ajaksi.

Puhtaus nostaa hintaa

Veneessäkin turhasta sälästä kannattaa hankkiutua eroon. Irtotavarat, joita oikeasti tarvitsee, pakataan läpinäkyviin laatikoihin.

”Kun joka paikka ei ole täynnä roinaa, siivoaminen on helpompaa.”

Heinosen mukaan on järkevää tehdä kunnollinen alkusiivous.

”Kun vene on puhdistettu kerran perusteellisesti, jatkossa pääsee vähemmällä.”

Venettään myyvän kannattaa tehdä tai teettää huolellinen siivous. Heinosen mukaan keskivertolikaisen ja -kokoisen veneen perusteelliseen siivoukseen menee ammattilaiselta muutama tunti.

”Jos sisätilat ovat likaisia, ostajaehdokas saa vaikutelman, että venettä ei ole huollettu hyvin. Jos sisällä tuoksuu hyvältä eivätkä tekstiilit ole läikkäisiä, se nostaa hintaa.”

 

Lue myös nämä

X