Tilaa
Jutut

Vanhan veneen ostaja tarvitsee malttia – Tarkasta tarkasti!

Ihmiset hölmöilevät usein päissään ja sama pätee niihin, jotka ostavat veneen hätäpäissään. Näillä ohjeilla ensivenettä ostava voi ehkä välttyä ongelmilta.

07.05.2019

TekstiJuha Virtanen

KuvatAtte Lakinnoro, Juha Virtanen

Kova into ja surullisen kuuluisien ostohousujen jalkaan vetäminen ei takaa onnistunutta venekauppaa. Ei ainakaan ostajan kannalta, myyjän näkökulmasta asia voi olla toisinkin.

Ostajan pitää malttaa mielensä, vaikka kuinka tekisi mieli saada oma vene ja päästä nopeasti vesille.

Hyvänkin käytetyn veneen voi toki saada edullisesti. Väärä valinta tuottaa pettymyksen, kun hankinta osoittautuukin kalliiksi harha-askeleeksi.

Vikoineen ja korjauskuluineen se voi maksaa lähes yhtä paljon kuin täysin uusi vene. Sillä erolla, että uudessa veneessä ovat tallella takuut sun muut venekauppiaan vastuut, joita käytetyn kaupassa ei yleensä ole.

Mikä pahinta, kaikkien murheiden lisäksi omasta ja perheen mielestä veneily ei ehkä olekaan sellainen miellyttävä kokemus kuin kuviteltiin.

Mieti mitä haluat

Jos et halua uutta venettä vaan haluat edullisen käytetyn, käytä aikaa tutustuaksesi markkinoiden tarjontaan.

Mieti tarkkaan minkä tyyppisen ja kokoisen veneen haluat.

Perehdy venealan lehtien koeajoihin. Esimerkiksi Kipparissa ja Vene-lehdessä on vuosien varrella koeajettu satoja erilaisia ja erikokoisia veneitä. Käytetyn ostossa hinta tuottaa päänvaivaa.

Muutaman vuoden ikäisessä veneessä hinta on vielä jotenkin ymmärrettävissä. Mitä vanhemmaksi vene muuttuu, sitä vaikeampaa on sen arvottaminen ja onko hintapyyntö edes realistinen.

Tunnearvolla, joka myyjällä vaikuttaa hintapyyntöön, ei ole ostajalle mitään arvoa.

Selvitä omistusoikeus

Käytetyn veneen osto veneliikkeestä ei yleensä tuota yllätyksiä, mutta yksityisen myyjän kanssa on oltava tarkkana. Suurin osa käytetyn myyjistä ovat toki samanlaisia rehellisiä kansalaisia kuin sinäkin, mutta joukossa on aina niitä, jotka tavoittelevat helppoa rahaa ja höynäyttävät hölmöä.

Selvitä onko myyjä veneen omistaja ja ylipäätään oikeutettu kauppaamaan venettä.

Tee aina kauppakirja, johon merkitään kaikki kauppaan kuuluvat veneen varusteet.

Kauppakirjassa voi lukea ”siinä kunnossa ja niine varusteineen kuin kaupantekohetkellä on”. Jos noudat veneen myöhemmin, pidä huoli, että saat kaikki varusteet, jotka olivat veneessä kaupoista sovittaessa.

Myöhemmin riitatapauksessa on vaikea vaatia hyvitystä, jos ei ole itse alunperin tutkinut venettä riittävän tarkasti.

Jos kaupat tehdään veneen ollessa vielä talviteloilla, sovi myyjän kanssa kauppasumman loppuosan maksamisesta vasta veneen koeajon jälkeen ja veneen kunnon varmistuessa.

Nettivene.com turvallisuusohjeet

Tutki tai tutkituta

Älä osta mitä tahansa. Jos haluat välttyä ongelmilta, rajaa vaihtoehdot tunnettuihin merkkeihin ja muutaman vuoden ikäisiin veneisiin.

Älä ryntää tekemään kauppoja ensimmäisestä näkemästäsi veneestä. Samaa merkkiäkin olevissa veneissä voi olla isoja eroja riippuen siitä minkälaisella käytöllä ja hoidolla ne ovat olleet.
Veneitä ja niiden hintoja kannattaa verrata keskenään. Hintaan vaikuttavat veneen vuosimalli, moottori, veneen varustus ja yleiskunto.

Kaikki varusteet, vaikka niitä olisikin paljon, eivät välttämättä ole enää edes käyttökelpoisia. Laitteet vanhenevat jo muutamassa vuodessa, joten niille ei kannata laskea paljon arvoa, vaikka myyjä kehuisikin veneen runsasta varustelua. Toimiva vanha laite on tietysti aina plussaa, mutta sen päivittäminen saattaa olla jo mahdotonta.

Muista venettä tutkiessasi, että kosmeettiset viat ovat eri asia kuin rakenteelliset viat. Epäsiistin veneen voi siivota, mutta jos esimerkiksi veneen rungossa on isoja vaurioita, voi niiden korjaaminen olla vaikeaa.

Jos et osaa itse arvioida veneen kuntoa, pyydä paikalle joku enemmän veneitä tunteva henkilö tai palkkaa kuntotarkastaja. Vaikka se maksaa, voi se säästää sinut isommilta murheilta.
Oheisen tarkastuslistan avulla voit tutkia veneestä ainakin muutaman tärkeän kohdan. Mitä tarkemmin tutustut veneeseen ennalta, sitä vähemmän tulee vastaan ikäviä yllätyksiä.

Kysy neuvoa esimerkiksi Suomen Venetarkastajat ry:n tarkastajilta. Heillä on pitkä kokemus suorittaa veneiden kuntotarkastuksia, -kuntoarvioita ja -katsastuksia. Heiltä saa puolueettoman lausunnon veneen kunnosta. Tarkastajan voi tilata joko veneen ostaja tai myyjä.

Hillitse intoasi

Innokas yliarvioi helposti kykynsä korjata ja kunnostaa.

Samalla saattaa aliarvioida remontteihin kuluvan ajan ja kustannukset. Se ”pikkuremppa” ei välttämättä valmistu tuosta vaan ja tälle veneilykaudelle.

Älä siis ole kuin Sulo Vilen. Aina ei kannata rynnätä ostoksille, vaikka halvalla saisitkin.

Lue myös Varo nettikaupan huijareita Kippari 3/2011

Lue myös nämä

X