Tilaa
Jutut

Vapaaehtoiset meripelastajat pelastivat lähes 50 kuolemalta viime vuonna

Viime vuoden veneilykausi oli poikkeuksellisen upea ja pitkä, mikä näkyi myös Meripelastusseuran toiminnassa. Vapaaehtoiset pelastivat nimittäin vesillä peräti 46 ihmistä todennäköiseltä kuolemalta. Kaikkiaan apua sai vesillä liki 3800 ihmistä.

20.01.2019

TekstiJukka Hiiro

Viime kesän veneilysäät olivat upeat ja kausi pitkä, mikä näkyi myös Meripelastusseuran vapaaehtoisten pelastustehtävissä. Viime vuoden aikana vapaaehtoispelastajat pelastivat kaikkiaan 46 ihmistä todennäköiseltä kuolemalta. Kaikkiaan pelastustehtäviä oli lähes 2000. Liekö sitten pitkän ja suosiollisen veneilykauden ansiota, että tehtävien määrä kasvoi miltei viidelläsadalla vuodesta 2017.

Kiireellisiin pelastustehtäviin vapaaehtoiset hälytettiin 117 kertaa ja etsintöjä suoritettiin 60. Ensivaste- ja ensiaputehtäviä oli kaikkiaan 62. Valtaosa vapaaehtoisten meripelastajien tehtävistä oli kuitenkin eriasteisia avunantotehtäviä.

Meripelastajilta apua sai viime vuoden aikana kaikkiaan 3776 ihmistä ja 1639 erilaista vesikulkuneuvoa.

Meripelastusseuran mukaan viime vuonna, kuten yleensäkin, useimmiten avun tarpeessa oli alle 15-metrinen moottorilla varustettu huvivene. Lähes tuhannessa tapauksessa veneilijä oli pulassa siksi, että alukseen tuli vesillä jokin vika tai sen huolto oli laiminlyöty. Virheestä tai huolimattomuudesta johtuvia tehtäviä oli kaikkia 372.

Eniten tehtäviä Meripelastusseuran jäsen yhdistyksillä oli Suomenlahdella sekä Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistöissä. Näissä kolmessa vuoden kaikista tehtävistä suoritettiin yli puolet.

Meripelastusseura hoitaa noin kolmanneksen kaikista rannikon ja sisävesien pelastustehtävistä.

Lue myös nämä

X