Tilaa
Jutut

Vene 21 Båt: Helsingin venemessut verkossa – Uusille veneilijöille luvassa monipuolinen tietopaketti

Koronavirus lisäsi veneilyä ja verkkoon siirretyt Helsingin venemessut opastavatkin uusia harrastajia. Kipparin messuohjelma painottaa turvallisuutta.

11.02.2021

Tekstiismo virta

Kuvatkipparin arkisto

Vene 21 Båt verkossa -tapahtuma muistuttaa teemoiltaan perinteisiä venemessuja, joiden järjestäminen fyysisenä tapahtumana ei koronataudin leviämisen vuoksi olisi ollut enää turvallista. Perinteisten teemojen ohella erityisesti messujen ohjelmassa painottuvat uusien veneilijöiden tarpeet, koska ihan uusia veneilijöitä on nyt enemmän kuin vuosikausiin.

Viruksen leviäminen viime vuonna oli muuten inhottava asia, mutta veneilyn ja muiden luontoharrasteiden suosiota se lisäsi roimasti. Ulkoilmassa virusriski on helpompi pitää hallinnassa. Alkuvuoden kehitys näyttää siltä, että ruuhkaisten sisätilojen karttelua on syytä jatkaa myös tänä vuonna, luultavasti syksyyn saakka. Kannattaa siis edelleen mennä vesille ja metsiin.

Niin uusien kuin käytettyjen veneiden kauppa lisääntyi viime vuonna roimasti, moni osti elämänsä ensimmäisen veneen. Mikään ei estä saman kehityksen jatkumista tänä vuonnakin. Fyysiset messut ovat olleet perinteinen veneilykauden avaus, nyt samaan rooliin pyrkivät virtuaalimessut.

Fyysisillä messuilla on ollut valtava merkitys venekaupalle. Nyt kauppiaiden on saatava kontakti asiakkaisiinsa omien palvelujensa, muun markkinoinnin ja helmikuun virtuaalimessujen avulla. Uusi tilanne pakottaa kehittämään väkevästi kaikkia alan verkkopalveluja. Hyvässä tapauksessa pakkopanostus verkkoon voi viedä koko alan kehitystä yhdellä rysäyksellä pitkälle eteenpäin.

Merkittävimmät venemerkit, tarvikkeet ja varusteet ovat Suomen Messujen mukaan ”paikalla”. Kontaktit ostajien ja kauppiaiden välillä toimivat chat-palvelun kautta. Vuoden tärkeimmät veneuutuudet ovat esillä ja myös messujen veneen valinta on luonnollisesti ohjelmassa.

Vene 21 Båt verkossa 12.2.-21.2.2021

Tiedonjano kasvaa

Uudet veneilijät janoavat paljon tietoa harrastuksensa tueksi. Sitten on myös paljon niitä, jotka haluaisivat veneillä, mutta veneen osto on toistaiseksi jäänyt vain haaveiluksi. Myös Kippari lähti mukaan messujen ohjelman tekoon, jotta voisimme auttaa nykyisiä ja tulevia veneilijöitä ottamaan harrastuksestaan kaiken ilon irti – ja tekemään sen turvallisesti.

Ja tietenkin tahdomme uusista veneilijöistä myös uusia tilaajia. Turvallisuuden painotus näkyy omissa messuohjelmissamme. Veneilijän oleellisin turvavaruste ovat pelastusliivit ja niistä olemme tehneet yhdessä Vene-lehden kanssa helmikuun lehtiin laajan yhteisvertailun.

Ohjelmanumeroissamme teemme selkoa eri kategorioiden paukkuliiveistä ja näytämme, miten ne tositilanteessa oikeasti toimivat. Perusasia on, että liivit toimivat vain silloin, kun ne ovat päällä.

Vain päällä oleva pelastusliivi pelastaa. Pukemisen pitää olla helppoa.

Opastamme myös ensimmäisen veneen hankinnassa. Vertailemme eri venemallien ominaisuuksia ja sopivuutta ensimmäiseksi veneeksi. Kipparin helmikuun numerossa on vertailtu joukko pieniä avoveneitä, jotka sopivat erinomaisesti ensimmäiseksi veneeksi. Vertailussa olemme arvioineet poikkeuksellisen suurella painoarvolla veneen vakavuutta. Mitä pienempi vene, sitä tärkeämpää on sen vakavuus.

Pienen mökki- tai kalaveneen tärkein turvaominaisuus on veneen vakavuus.

Aloitteleville veneilijöille on virtuaalimessuille valmisteilla kokonainen sarja ohjelmanumeroita eri päiville. Tekijöinä ovat myös Suomen Purjehdus ja Veneily sekä veneseurat.

Veneilyä aloittavalle uusia asioita ovat venepaikan hankinta, mahdollinen veneseuraan liittyminen, kaluston vakuuttaminen, sen huolto ja talvisäilytyksen järjestäminen. Tänä talvena taas Etelä-Suomessakin on joutunut jopa putsaamaan lumia pois peitteiden päältä. Kippari selvitti viime vuonna esimerkiksi sitä, kuka vastaa vahingoista, jos pukki pettää tai pressujen telineet romahtavat säilytyksen aikana. Huonolla tuurilla voi törmätä myös harrastuksen ikäviin puoliin, mutta oikein toimimalla vahinkojen todennäköisyyttä voi oleellisesti pienentää.

Lue myös:

Törmäys on yleisin venevahinko

Näin leudot talvet ovat vaikuttaneet venevakuutuksiin

Kalastus kiinnostaa aina

Kippari koeajoi Axoparin uuden Revolve-vesiurheiluveneen viime syksynä. Sopisiko se ensiveneeksi?

Kalastus kiinnostaa aina

Varsinaisten veneily- ja venematkailuteemojen lisäksi venemessuilla on vuosi vuodelta ollut enemmän kalastukseen ja kaikkiin muihin vesiharrasteisiin liittyvää tarjontaa. Monille kalastus ja veneily ovat suunnilleen sama asia ja toiset taas ovat kalastuksen kautta siirtyneet esimerkiksi matkaveneilijöiksi.

Runsas kalastustarjonta on luvassa myös virtuaalimessuilla. Tunnetut kalaoppaat neuvovat ja opastavat.

Samoin esimerkiksi sukelluksen harrastajille on omaa ohjelmaa teossa.

Jos lääkeyhtiöt saavat rokotetuotantonsa vauhtiin, vuonna 2022 ovat taas vuorossa fyysiset venemessut. Kokemuksia tämän vuoden virtuaalimessuista kannattaa silloin hyödyntää. Pakon edessä voi syntyä myös hyvää ja pysyvää.

Lue myös nämä

X