Tilaa
Jutut

Veneiletkö kuin Kapteeni Koukku tai Captain Morgan? Tunnistatko itsesi näistä piirteistä?

20.02.2024

TekstiMarkus Ånäs

KuvatiStock

Ennen oli selvä peli: oli vain merikarhuja ja maakrapuja. Nyt identiteettien kirjo on laajempi. Vesiltä löytyy kaiken maailman viheltelijää. Samaan aikaan kun uusidentiteetit pakenevat määrittelyitä, tyypittelyjä tehdään entistä enemmän. Ei siis ihme, että myös veneilijöistä löytyy nykyisin kaiken sorttista yötä myöten juhlivaa bileveneilijää ja perheveneen kipparia – sutkein kaveri päivystää toki Hangon vierassataman saunassa! Tulevaisuuden voittaja on kuitenkin jo nyt nähtävissä. Ja siihen kelkkaan voi kuka tahansa hypätä, identifioimalla itsensä vain uudestaan.

Lisää kuvitteellisia kippareita tulevissa Kippari-lehdissä 2024.

Kapteeni Koukku – Kurissa ja nuhteessa

Kun keulapotkurin moottori surisee paniikinomaisesti satama-altaassa tietää, että Kapteeni Koukku on saapunut mereltä.

Ominaisuudet: Merenkäyntitaidot ovat vuosikymmenten mittaan opittuja, mutta huonosti omaksuttuja. Merelle on lähdettävä, mutta homma ei suju. Paniikki yltyy epävarmuuden kanssa räjähdykseksi milloin mistäkin: erityisesti rantautuminen stressaa. Poijuhaan koukku kädessä ohjeet kajahtavat kuuluvasti, eikä heikkokuuloisin jää naapuriveneissä niiden sisällöstä tietämättömäksi.

Missä näemme hänet: Emme ehkä näe, mutta kuulemme. Hän on se sisältä ajohytistä liian kovilla kierroksilla olevan moottorin melun alta huutava mies, joka karjuu paniikissa jo metrejä ennen laituria rouvalleen keulaan: ”Hyppää saatana!”

Uskallanko kyytiin? Todennäköisesti et. Tai jos uskallat, toivot posket punaisena jo satamasta lähtiessä, että et olisi.
Uskottavuus: 1/5
Merenkäyntitaidot: 2/5

Captain Morgan – Ja juhlat jatkuu!

 

Satama rauhoittuu yöhön, mutta kas, yhdestä veneestä kaikuu vielä. Ja sitä tulee pitkään – onhan veneessä itse kapteeni Morgan.

Ominaisuudet: Veneen ulkonäöllä tai koolla ei ole väliä. Se voi olla pieni hard top 1970-luvulta tai suuri uusi hampurilaisvene, mutta juhlat ovat päättymättömät. Parkkeeraus sujuu rutiinilla purjeveneilijöiden viereen, sillä ensinnäkin ne ärsyttävät häntä eniten, ja toiseksi aamulla aikaisin matkaan suuntaavat purjeveneilijät suuttuvat juhlimisesta – pikkumaisesti! – kaikkein herkimmin. Kun kapteenit Morgan ja Sandels ovat vauhdissa, ei satamassa nukuta!

Missä näemme hänet: Harvemmin merellä, mutta sitä useammin satamissa. Poiju pitää vähintään olla, aisa- tai kylkipaikka parempi. Luonnonsatamat ovat liian vaivalloisia, mutta Kotka, Katajanokka, Hanko ja Rumpan bar ovat sopivia, sisävesillä Puumala ja Lappeenranta.

Uskallanko kyytiin? Ilman muuta! Juhliminen ei häiritse, jos itse edustaa bileveneessä punaiset housut jalassa kädessä lasi kuohuvaa.
Uskottavuus: 3/5
Merenkäyntitaidot: 2/5

 

Sailor Moon – Skumppaa ja solmuja

Nykynainen fiilistelee tyttöyttä päätyyn asti, jos sen saa määritellä itse. Uudelleensyntynyt prinsessa on jengeineen täynnä naisenergiaa myös merellä. Ei ihme, että naiset jättävät nykyisin miehet rannalle yhä useammin.

Ominaisuudet: Nämä naiset ovat oman purtensa kippareita. Kenellekään ei samalla selällä jää epäselväksi, mikä porukka on liikkeellä.

Missä näemme hänet: Sieltä mistä kuuluu melskaus, jossa tuoksahtaa rommin sijaan skumppa ja jossa asialliset hommat hoituvat näppärimmin. Veneilyn tavat uusiutuvat, sillä vaikka solmut osataan paremmin kuin mihin kyntömies on koskaan kyennyt, näiden naisten veneeseen ei ole liimattu torspoa korkokengillä alukseen nousun kieltävää tarraa – oma vene, oma lupa.

Uskallanko kyytiin? Todellakin. Tyttökulttuuri on tulevaisuuden voittaja. Miesten kannattaa hypätä kyytiin niin kauan kuin vielä huolitaan – naiset menee jo. Toisaalta pitää laittaa muistiin, että kuka tahansa voi toki olla nykyisin tarmokas teinityttö.
Uskottavuus: 5/5
Merenkäyntitaidot: 5/5

Keitä he ovat:

Kapteeni Koukku on J.M. Barrien luomien Peter Pan -tarinoiden paha poika. Merirosvokapteenilla on toisen käden tilalla koukku-proteesi.

Captain Morgan vaikuttaa rommipullon etiketissä. Esikuvana toimii 1600-luvulla elänyt kaapparikapteeni Henry Morgan.

Sailor Moon on Naoko Takeuchin luoma sarjakuvahahmo, josta tehtyä animaatiosarjaa on esitetty Suomessa muun muassa Subilla. Sailor Moon on oikealta nimeltään Tsukino Usagi, jälleensyntynyt prinsessa Serenity.

Lue myös nämä

X