Tilaa
Jutut

Veneiletkö kuin Kippari-Kalle tai Mikki Hiiri? Tunnistatko itsesi näistä piirteistä?

Kippari etsi tosielämän vastineet maailman kuuluisimmille kippareille ja muille merten kyntäjille. Tunnistatko niistä itsesi?

22.12.2023

TekstiMarkus Ånäs

Ennen oli selvä peli: oli vain merikarhuja ja maakrapuja. Nyt identiteettien kirjo on laajempi. Vesiltä löytyy kaiken maailman viheltelijää. Samaan aikaan kun uusidentiteetit pakenevat määrittelyitä, tyypittelyjä tehdään entistä enemmän. Ei siis ihme, että myös veneilijöistä löytyy nykyisin kaiken sorttista yötä myöten juhlivaa bileveneilijää ja perheveneen kipparia – sutkein kaveri päivystää toki Hangon vierassataman saunassa! Tulevaisuuden voittaja on kuitenkin jo nyt nähtävissä. Ja siihen kelkkaan voi kuka tahansa hypätä, identifioimalla itsensä vain uudestaan.

Lisää kuvitteellisia kippareita tulevissa Kippari-lehdissä 2024.

Mikki Hiiri – Kaikki kunnossa?

Partiolaisen tunnollisuudella ruorissaan suorittavalla höyrylaivan kipparilla on homma hanskassa. Mutta onko muilla?

Ominaisuudet: Onko reippaampaa veneilijää kuunaan nähty? Lantio letkeänä ruori pyörähtää reimarilta toiselle ja solmut lähtevät harvinaisimpia myöten.

Missä näemme hänet: Kyttäyshommissa. Tunnollisena merikarhu-kapteenina oma vene on aina kunnossa ja puhtaana, pestäänhän ikkunat suolavedestä heti rantauduttua. Omia virheitä tulee vähän, mutta viereisissä veneissä sitäkin enemmän. On fakta, että Mikki-kapteeni ei aja lepuuttajat ulkona tai liputa yötä myöten satamassa. Toisaalta jos joku näin tekee, Mikki on työntämässä kerkeästi kuonoaan muiden asioihin. Opastus lähtee pyytämättä, muttei yllättäen.

Uskallanko kyytiin? Kaikki sujuu omaan saaritukikohtaan suunnatessa erinomaisesti, kunnes olette innokkuudesta johtuen kiipelissä: ankkurisolmu oli sittenkin väärä ja hirtti kiinni – jumissa ollaan. Parasta on, että Mikki-kapteenin johdolla kiipeli selätetään aina – solmu petti sittenkin, vapaus koittaa ja matka jatkuu.

Uskottavuus: 2/5

Merenkäyntitaidot: 5/5

Kippari-Kalle – Äijäpäätöksiä

 

Jos reima merimies -sana johonkin sopii, niin Kippari-Kalleen.

Ominaisuudet: Mies kuin eri aikakaudelta: piippu tiukasti tanassa kipparimme ratkaisee ongelmat raa’alla voimalla. Nyt ei fiikustella! Toiminnan motiivi on tietysti nainen, joka vingahtelee mukana ja kilpailuttaa karskia miestään toista könsikästä vastaan.

Missä näemme hänet: Merellä silloin kun pitää tehdä äijäpäätöksiä. Esimerkki: edessä on sumun peittämä selkävesi ja karttasovellus kännykässä, josta on loppunut akku. Ratkaisu: Onhan tästä ennenkin menty! Tulos: Kuolemanpelkoa ja katumusta, mutta parin kolinan jälkeen viitat väylälle löytyvät, totta kai.

Uskallanko kyytiin? Ilman muuta. Kippari-Kallen kyydissä saa aina palkinnon. Tosin tarkkana pitää olla, milloin suunsa aukaisee: hyvällä säällä yllyttää ei saa, pahalla pitää toppuutella. Uskottavuutta ja taitoja vähentää se, että pinaattia pitää olla mukana, tai muuten leveä puntti alkaa tutista.

Uskottavuus: 4/5

Merenkäyntitaidot: 4/5

 

Naomi Parker Fraley – Telakan kovin

Veneilyä se sisäveneilykin on – ja silloin reipasotteinen remontteeraaja on arvokas ystävä.

Ominaisuudet: Voimaa piisaa! Riuska laivaston nainen on hoitanut hommat silloin kun muut vielä etsivät verkosta tietoa hakusanoilla ”näin maalaan veneen pohjan”.

Missä näemme hänet: Telakalla viereisen veneen pressukatoksen alla aina silloin, kun itse on vasta (liian myöhään) aloittamassa omaa urakkaa: siellä toisella puolella vene on jo valmis, ja siihen on jopa ehditty asemoida talven aikana niiden normaaleiden töiden lisäksi uusi kiinteä jääpalakone kesän kylmiä juomia varten.

Uskallanko kyytiin? No jos et, niin kenen kyytiin sitten?

Uskottavuus: 5/5

Merenkäyntitaidot: 5/5*

Keitä he ovat:

Kippari-Kalle on Elzie Segarin luoma piirroshahmo, jonka tyttöystävä on Olga-neiti ja vihollinen Brutus, joka yrittää kaapata Olgan itselleen (ikävästi Olga on aina kerkeästi karkaamassa kilpailijan matkaan, kun tämä näyttää voimaa – onneksi Kippari-Kallella on pinaattinsa!).

Naomi Parker Fraley toimi sota-aikojen propagandajulisteen naisen esikuvana. Ikoniseksi piirros tuli 1980-luvulla, kun feministinen liike otti kuvan laivaston lentoasemalla palvelleesta Parkerista omakseen.

Mikki Hiiri aloitti seikkailunsa kapteenina vuoden 1928 piirroselokuvassa Höyrylaiva-Ville.

 

 

Lue myös nämä

X