Tilaa
Jutut

Vesillä: Matkaveneily – Matka vaputeen

Matkaveneily on Kipparissa tänä vuonna vahvasti esillä. Luvassa on vinkkejä matkaa suunnitteleville ja reissussa oleville.

08.04.2021

Tekstijuha virtanen

Kuvatjuha virtanen, istoc

Kiinnostus on taas herännyt pitkiä reissuja ja pitempiaikaista veneessä oleskelua kohtaan. Kevään monissa uusissa venemalleissa, lähes venetyypistä riippumatta, on se huomioitu. Valmistajat ovat tehneet jo melko pienissäkin veneissään mahdolliseksi viettää aikaa vaikka useampi päivä.

Eikä sellaisia ominaisuuksia veneeltä odota pelkästään matkaveneilystä kiinnostuneet. Onhan etätöidenkin tekeminen lisännyt veneissä vietettyä aikaa viime vuodesta lähtien. Matkanteon ja etätyöt voi hyvin yhdistää veneen avulla.

Etätöiden tekemisestä veneessä on kerrottu Kipparissa jo tämän talven aikana lehdessä 1/2021.

Parempaan tunnelmaan

Niin sanotut äkkilähdöt onnistuvat ehkä vielä joskus etelän lomakohteisiinkin, mutta kotimaan vesille suuntautuvan lomamatkan koreografiaa on hyvä suunnitella huolellisesti jo hyvissä ajoin ennen kuin köydet irrotetaan lähtösatamassa.

Moni asia on yhteinen niin yksin, kaksin kuin koko perheen kanssa venematkailevalle. Jokaisella reissulla pukeudutaan, syödään, viihdytään ja nukutaan. Se pätee riippumatta siitä, montako ihmistä on veneen kyydissä. Erot ovatkin oikeastaan vain siinä, miten paljon reissuun on varattava syötävää ja juotavaa.

Elintarvikkeet, juotava, ruokahuolto matkalla, ruuanlaitto ja ruokien säilyttäminen veneessä, käyttövesi ja sen saaminen matkan varrella ovat osa monista asioista, joita on mietittävä.

Tässä vaiheessa on hyvä konsultoida koko perhettä, sillä kaikkien makumieltymykset eivät välttämättä ole lähellekään samat kuin kipparin tai kenenkään muunkaan.

Sen enempää ketään mainostamatta, slogan ”hyvä ruoka, parempi mieli” ei todellakaan ole väärässä vesillä oltaessa.

Venereissun voi tehdä niin isolla täyskatetulla veneellä kuin vähän pienemmällä Ht-veneelläkin.

Viihde ja vene

Ihmiset eivät elä ainoastaan ruuasta, muutakin pitää olla. Joillekin saattaa pelkkä vapaalla oleminen ja maisemien katselu riittää, mutta kun kyydissä on muutama juniori, niin se ei enää riitä. Kassillinen kirjojakaan ei pelasta katastrofilta, kun yksikin teinimurkku saa päähänsä, että vanhemmat ovat tyhmiä ja elämä menee hukkaan perheen kanssa veneessä kituessa.

Pelastusliivit ovat tärkeä lisä, mutta matkalle on syytä miettiä muutenkin tarvittava vaatetus – kesällä kelit voivat vaihdella kalseasta helteeseen muutaman päivänkin aikana. Yöt sujuvat miellyttävästi, kun mukana on makuupussit tai peitot, lakanat ja tyynyt. Pyyhkeet, uimapuvut ja uimalelutkin on muistettava.

Venekin vaatii huomiota. Se on sekä kulkuväline että koti reissun aikana. Muistilistaan on syytä laittaa esimerkiksi retkeä suunniteltaessa septi, jos sellainen veneessä on ja sen tyhjennyspaikkojen selvittäminen, polttoaineet ja matkan varrelle osuvat tankkauspaikat, työkalut, varaosat, mahdolliset huoltopaikat ja venekorjaajat.

Lysti maksaa

Hyvissä ajoin on syytä vähän uhrata ajatusta myös lomareissun kustannuksille.

Pelkät polttoainekulut eivät ole ainoa menoerä. Syömiset ja juomiset maksavat, satamamaksuihin on varattava myös omat euronsa ja sen verran on oltava realisti, että rahaa on varattava myös yllättäviin menoihin.

Lue myös: Lomareissulla veneen varapolttoainetta kuskattava varovaisesti.

Lue myös nämä

X