Tilaa
Jutut

Vesistöjen täyskierto pääsee pian vauhtiin

Usein keväisin jäidenlähdön jälkeen vedet ovat kirkkaimmillaan. Kurkatkaapa vesiä seuraavan kerran, kun olette niiden lähettyvillä ja saatatte yllättyä, kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykannas.

27.04.2019

TekstiMarkus Mäntykannas

Hyvin lämpimän huhtikuun lopun seurauksena jääkansi ohenee nyt vauhdilla vesistöjen päältä. Pintaveden lämpötilaa on päästy jo mittaamaan paikoin Päijänteellä, Säkylän Pyhäjärvellä ja Saimaalla. Pyhävedellä pintaveden lämpötila oli tiistain mittauksessa jo 8,1 astetta.

Jääpeitteen hävitessä pintavesi lämpenee nopeasti, sillä aurinko porottaa jo samalla teholla kuin elokuussa. Vesistöille onkin ominaista veden pystysuuntainen sekoittuminen pian jääpeitteen häviämisen jälkeen. Kun pintavesi on lämmennyt noin neljäasteiseksi, vajoaa se pohjalle. Neljäasteisena vesi on raskainta ja tiheintä, minkä seurauksena vesi vajoaa pohjalle. Pohjakerroksista nousee pinnalle vastineeksi ravintorikasta vettä.

Vesistöillä keväisin ja syksyisin tapahtuva täyskierto on tärkeä ilmiö, sillä sen yhteydessä pinnan happirikasta vettä kulkeutuu pohjakerroksiin ja vastaavasti pohjakerrokset luovuttavat ravinteita pintaan. Täyskierto jonkin verran myös kirkastaa vesiä, ja usein keväisin jäidenlähdön jälkeen vedet ovatkin kirkkaimmillaan. Kurkatkaapa vesiä seuraavan kerran, kun niiden lähettyvillä olette. Saatatte yllättyä!

Lue myös nämä

X