Veneala näyttää jatkavan edelleen kasvuaan varsinkin viennin osalta. Myös kotimaan venerekisteröinnit kasvoivat jo kolmatta vuotta peräkkäin. Viime vuonna kasvua oli 4,3 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Kappalemääräisesti se tarkoitti 3 685 rekisteröityä venettä. Niistä 2 999 oli moottoriveneitä. Vesijettejä rekisteröitiin 540 ja ilmatäytteisiä rib- ja kumiveneitä rekisteröitiin 67 kappaletta.
Pienet miinuksella
Soutuveneiden ja muiden alle 4,5 metrin pituisten veneiden myyn ti sen sijaan laski lähes neljän neksen vuoteen 2014 verrattuna.
Euromääräisesti tarkasteltuna laskua kotimaan myynnissä oli lähes 15 prosenttia.
Myös perämoottorien myynti on pudonnut voimakkaasti. Suomalaisten maahantuojien kautta toimitettiin jälleenmyyntiin yli 23 000 perämoottoria. Luku on peräti kolmanneksen (-29,5%) huonompi kuin aiemmin.
Suomen kautta toimitetaan moottoreita esimerkiksi Baltiaan ja Venäjälle.
Kotimaahan toimitettiin yli 11 000 perämoottoria. Luku on 16,5 prosenttia huonompi kuin edellisenä vuonna.
Eniten on myyty yli 15 hevosvoiman perämoottoreita. Niiden osuus kokonaismyynnistä on yli 60 prosenttia.
Ruotsi ykkösmaa
Suomalaisten veneiden viennin ykkösmaa kappalemääräisesti on Ruotsi. Tuonnin osalta ykkönen on Puola.
Suomessa tehdyistä veneistä on viime vuonna myyty ulkomaille peräti 70 prosenttia. Yrityksiltä saadun tiedon mukaan euromääräisesti se on tarkoittanut noin 209 miljoonan euron pottia, joka on peräti 19 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.
Viime vuoden tullitilastot ovat valmiit vasta tammikuusta marraskuuhun, joten varsinaisesti rajan yli kulkeneiden veneiden määrä koko vuoden 2015 osalta ei ole vielä tiedossa.
Tärkeimmät vientimaat ovat edelleen Ruotsi ja Norja. Ensin mainittuun on viety noin 3 400 venettä ja Norjaankin yli 3 100 venettä.
Kaikkiaan Suomesta on veneitä viety yli 40 maahan ja kappale määräisesti se tarkoittaa yli 7 700 venettä.
Venetuonti on kasvanut (+10,3%). Eniten veneitä tuotiin Puolasta (191 venettä) ja toiseksi eniten Yhdysvalloista (154 venettä).