Tilaa
Jutut

Vinkkilista aurinkoon – Näin suojaudut UV-säteilyltä

Veneilijät altistuvat UV-säteilylle, koska merellä ei ole suojaavaa varjoa ja ulkona ollaan pitkiä aikoja. Lähes puolet vallitsevasta UV-säteilystä saavuttaa suojautujan myös purjeen suojassa.

12.06.2019

TekstiMarko Lysmä

KuvatKipparin arkisto ja Markus Pentikäinen/Otavamedia

Vaikka aurinko tekee hyvää mielelle ja täyttää D-vitamiinivarastoja, niin UV-säteilyä vastaan on syytä suojautua sopivan suojakertoimen aurinkorasvoilla tai aurinkosuojan omaavilla tekstiileillä.

Auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa tummasolusyöpää eli melanoomaa, joka on nopeimmin yleistyvä syöpä. Sitä vastaan kannattaa suojautua huolella, sillä se voi kehittyä vuosien ajan. Säteet polttavat pilvien ja veden läpi noin puolen metrin syvyyteen. Aurinko myös lisää ihon rypistymistä.

Levitä vesille lähdettäessä korkean suojakertoimen aurinkorasvaa. Yleensä  sopiva suojakerroin on Suomessa 20-25, mutta etelässä ja voimakkaissa auringon säteilyolosuhteissa kuten vesillä se on yleisimmin 30-50+. Vesi ei juuri heijasta UV-säteilyä muttei myöskään suojaa siltä. Pivinen sää ei anna riittävää suojaa. Paksut pilvet heikentävät auringon ultraviolettisäteilyä. Ohut pilvipeite sen sijaa päästää lähes kaiken säteilyn lävitseen.

Rasvaa puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, että voide ehtii imeytyä iholle. Aurinkovoidetta on levitettävä iholle riittävä määrä (kaksi ruokalusikallista), muuten sen lupaama suoja jää puutteelliseksi. Lisää aurinkorasvaa noin joka toinen tunti tai 40–80 minuutin välein riippuen uimisesta tai muista vesiaktiviteeteista. Myös voimakas hikoilu tai pyyhkeellä pyyhkiminen lisää tarvetta lisätä rasvaa.

Kasvojen aurinkotuotteet ovat kosteuttavampia ja hoitavampia kuin vartalotuotteet.

Herkän ihon suojatuotteissa käytetään mahdollisimman vähän raaka-aineita. Niistä puuttuvat esimerkiksi hajusteet ja väriaineet.

Aurinkovoiteet säilyvät noin vuoden avaamisen jälkeen. Tuotteiden säilyvyyteen vaikuttaa niiden säilyttäminen kylmässä tai kuumassa. Veneeseen tai mökille talveksi unohtunut avattu aurinkovoide tulisi hävittää, samoin kannattaa tehdä kuumaan autoon jätettyyn voidepurkkiin.

Varaudu aurinkoon myös pitkähihaisella paidalla tai UV-paidalla, jotta saat kunnollisen suojan käsillesi ja ylävartalolle.

Virvoitusjuomat ja alkoholi voivat nopeuttaa nestehukkaa, joten tunteja auringossa viettävälle vesi on aina paras janojuoma.

Säteily on voimakkainta auringon ollessa korkeimmillaan. Otsonikerroksen suoja on heikoimmillaan kello 11–15 välillä.

Lue myös nämä

X