Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Onko veneen vakuutus pakollinen?

Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti? Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Lähetä meille kysymyksesi.

24.05.2023

Tekstijouko saarinen

Kuvatkipparin arkisto

Lukijan kysymys: Onko veneen vakuutus pakollinen? Tie- ja maastoliikenteessä ajoneuvon vakuuttaminen on pakollista. Poikkeaako vesiliikenne tältä osin?

Kippari vastaa:

Toisin kuin tieliikenteessä, vesikulkuneuvon vakuuttaminen perustuu puhtaasti vapaaehtoisuuteen. Näin ainakin periaatteessa.

Veneilyseuroilla on usein ehdoissaan mainittu, että laituripaikan saamiseksi vene täytyy olla vakuutettu. Silloin voidaan puhua jonkinlaisesta pakkovakuutuksesta. Mutta varsinaista lakisääteistä vakuutuspakkoa ei veneille Suomessa tunneta.

Venevakuutukset herättävät voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Niiden korvauskäytännöt ovat kohtuullisen sekavia ja keskinäinen vertailu vaikeaa. Ikävähennykset myös iskevät rajusti, sillä keskimääräinen venekanta on melko iäkästä.

Lisäksi monissa vakuutusyhtiöissä ei noteerata itse hankittua osaamista ja kokemusta vakuutuksen hinnoittelussa, mikä on melko erikoista. Navigaatiotutkintoja suorittaneen tai ammatikseen aluksia ajavan päällikön huvivenevakuutus hinnoitellaan useissa yhtiöissä samoin kuin aloittelevan veneilijän. Tähän on vaikea nähdä mitään perusteita.

Veneen katsastus ja varustelu vaikuttavat sen sijaan monesti hinnoitteluun, mutta kerhoon kuulumaton veneilijä ei tästä pääse hyötymään.

Moottoriveneily on melko tekninen laji ja pienikin häiriö saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa suuriin aineellisiin vahinkoihin. Kuvitellaan vaikka tilanne, jossa vaihdevaijeri menee poikki keskellä vilkasta satamaa ja vene ryntää 50-jalkaisen veneen kyljestä sisään.

Vaikka oma vene tuntuisi arvottomalta vakuutettavaksi, päätyy moni veneilijä ottamaan vakuutuksen toisen osapuolen vahinkojen varalta.

Jouko Saarinen toimittaja

Lue myös:

Venevakuutukset: Ylitehokas kone on riski

Venevakuutukset: Törmäys on yleisin venevahinko

Näin leudot talvet ovat vaikuttaneet venevakuutuksiin

Lue myös nämä

X