Tilaa
Jutut

Saimaan vene- ja pursiseuroja kannustetaan luopumaan myrkkymaaleista

Tukes on tehnyt määritellyt tarkasti vain merialueille sallitut maalit ja näiden tuotemerkit, mutta monia näistä niin sanotuista myrkkymaaleista käytetään yhä myös Saimaan alueella.

10.11.2018

TekstiJukka Hiiro

Saimaan alueen pursi- ja veneilyseuroja patistetaan luopumaan viimein sisävesillä kiellettyjen tartunnanestomaalien eli niin sanottujen antifouling-maalien käytöstä.

Lappeenrannan pursiseura (LrPS) ja Imatran purjehdusseura (lmPS) ovat laatineet asiasta kaikille Saimaan seuroille suunnatun aloitteen.

Seurojen kommodorit Topiantti Äikäs ja Antero Lattu ottivat asian esiin Saimaan pursiseurojen yhteistapaamisessa lokakuun lopussa.

Esityksen taustalla on 2000-luvun alkuvuosina kemikaalilakiin tehdyt määräykset niin sanottujen myrkkymaalien käytöstä.

Aloitteen mukaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on tehnyt määritellyt tarkasti vain merialueille sallitut maalit ja näiden tuotemerkit, mutta monia näistä käytetään yhä myös Saimaan alueella, vaikka sallittuja vaihtoehtojakin löytyy.

”Olemme tahollamme olleet yhteydessä paikallisiin veneliikkeisiin ja maaleja myyviin yrityksiin. Niissä asia ymmärretään hyvin. Maalivalikoiman vaihtaminen tuo myös mahdollisuuden lisätä liiketoimintaa. Lisäksi teemme asiassa tiivistä yhteistyötä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. He puolestaan käyvät keskustelua koko maan kattavien ketjujen kanssa”, kommodorit toteavat tiedotteessa.

Seurojen jäsenet ja seurojen venekatsastajat ovat avainroolissa. Esimerkiksi katsastajat voivat ottaa maaliasian esille runkokatsastusten yhteydessä.

Kommodorien mukaan tarkoitus on saada seuroille ja niiden jäsenille tietoa sallituista pohjamaaleista, jotka toimivat yhtä hyvin kuin perinteiset ja kielletyt antifouling-maalit.

”Muutenkin veneväen ympäristötietoisuus on kasvanut. Se on myönteistä.”

Niin sanottujen myrkkymaalien kemialliset yhdisteet heikentävät vesieliöiden elinolosuhteita paitsi veneen pohjassa myös muuten vesistössä.

”On tärkeää, että vastuullinen veneilijä ei ajattele vain Saimaata vaan huomio kiinnittyy myös venesäilytysalueiden maaperään ja ympäristöön. Seuralähtöisesti voimme muistuttaa kevytpressujen sääoloista johtuvasta kulumisesta ja ympäristöön sekä vesistöön kulkeutuvista mikromuoveista”, kommodorit lisäävät.

Lue myös nämä

X