Tilaa
Jutut

Sinivalkoisten viittojen määrä kasvaa

Väriltään sinivalkoisten kardinaaliviittojen määrä on selvässä kasvussa. Kyseessä ovat ns. yksityisviitat, joita voidaan asettaa ”ei julkisille” väylille ja vesille.

12.08.2022

Tekstivesa leppä

Kuvatvesa leppä ja traficom

Kyseisiä viittoja ja niiden ohjaamia väyliä ei ole merkitty merikarttoihin ja niiden noudattaminen on jokaisen veneilijän omalla vastuulla. Erona virallisiin viittoihin on nimenomaan väritys.

Sinivalkoisia, yksityisviittoja on nähty jo kauan sekä meri- että järvialueilla. Ne ovat viitoittaneet epävirallisia väyliä mm. retkisatamiin, veneseurojen satamiin, usein käytettyjä venereittejä ja kotisatamissa. Viime aikoina niitä on ilmestynyt mm. Helsingin edustalle Kruunusiltojen takia muutetuille venereiteille.

Yksityisviitoilla viitoitettuja reittejä ei ole yleensä luodattu, mutta Kruunusiltojen tapauksessa näin lienee tehty. Viitoituksen on tehnyt rakentaja.

Koska väylät eivät ole virallisia, niistä ei periaatteessa ole vastuussa kukaan. Käytännössä viittojen asettajan tulisi huolehtia ja hoitaa viittoja, mutta mikään ei siihen pakota.

Yleisille väylille ja julkisille vesialueille ei yksityisviittoja saa asentaa. Muille vesialueille yksityisten viittojen asentamista ei valvota, joten niiden antamaan informaatioon on syytä suhtautua varauksella. Asettaja ei ole vastuussa mahdollisista vahingoista.

Yksityisviitat ovat kuitenkin hyviä käytännössä. Esimerkiksi Kipparissa 6/2022 julkaistussa Ilkonsaari-jutussa kerrottiin vaarallisesta kivisärkästä, johon on nyt asennettu yksityisviitat ja ne auttavat lähestymistä mm. Ilkonsaaren Pohjoissatamaan. Viittoja saa ostaa mm. internetin kautta hakusanalla veneväyläpoiju.

Lue myös nämä

X