Tilaa
Jutut

Ukkonen karttaa merialueita

Ukonilmoilla on tapana karttaa kylmiä merialueita ja pääsääntöisesti kuurosateita syntyykin alkuun lähinnä mantereen yllä.

20.05.2019

TekstiMarkus Mäntykannas

Aktiivinen ukkoskausi on pian alkamassa Suomessa ja eniten meillä ukkostaakin juhannuksesta elokuun alkuun ulottuvalla aika-akselilla. Ukonilmoilla on kuitenkin tapana karttaa kylmiä merialueita ja pääsääntöisesti kuurosateita syntyykin alkuun lähinnä mantereen yllä.

Ukkospilvi vaatii syntyäkseen nousevia ilmavirtauksia, joille otollinen alusta on auringonsäteilystä lämmennyt manner. Sen yllä ilma kohoaa ja siinä oleva kosteus tiivistyy pilviksi. Jos lämpötilan lasku korkeuden mukana on tarpeeksi jyrkkää ja ilmakehässä runsaasti kosteutta, olosuhteet ukkospilvelle ovat otolliset. Meren yllä näitä nousevia ilmavirtauksia ei pääse muodostumaan samalla tavalla, sillä meri on usein selvästi mannerta kylmempi ja ilmakehän pystysuuntainen lämpötilaero jää pienemmäksi. Aurinkoisina päivinä meren yllä ilma pikemminkin virtaa alaspäin kuin nousee. Tämän vuoksi ukkoset ja kuurosateet karttavat kylmiä merialueita.

Sopivissa ilmavirtauksissa, usein etelä- ja kaakkoistuulilla, Viron puolella syntyvät voimakkaat ukkoset voivat kuitenkin raivata tiensä Suomenlahden yli. Mitä paikallisemmasta ja pienikokoisemmasta ukkoskuurosta on kyse, sen epätodennäköisempää sen selviäminen meren yllä on. Parhaiten ukkonen pääsee kylmän merialueen läpi ilta- ja yöaikana. Loppukesällä tilanne kääntyy kuitenkin päinvastaiseksi: meri onkin ilmaa lämpimämpi ja luo suotuisan kasvualustan kuuropilville.

Kesäaikana kannattaakin seurata aktiivisesti sade- ja salamatutkaa, sillä tämä on paras tapa seurata paikallisten kuurosateiden liikettä.

Lue myös Vene-lehden arkistojuttu siitä, miten ukkoseen kannattaa varautua ja mitkä ukkoseen liitetyistä uskomuksista ovat totta ja mitkä tarua. Kippari-lehden arkistojutussa puolestaan muistutetaan, että hiilikuituvavat veneessä voivat ukkosella olla riski.

Lue myös nämä

X