Vanha vitsi, aika lähellä totuutta, kertoo kahdesta onnellisesta päivästä veneen kanssa. Ensimmäinen on se, kun vene ostetaan. Toinen on päivä, jolloin se myydään.
Myyminen on helppoa toisille, mutta monille vaikeaa. Näiden vinkkien avulla toivottavasti koet veneilyharrastuksesi toisen onnellisen päivän ja veneesi ostaja kokee sen ensimmäisensä.
Mieti mitä haluat
Mikä sitten onkaan syynä veneen myynnille, uuden ja isomman haluaminen, kyllästyminen tai joku muu syy, kannattaa hetki miettiä mitä myytävälle paatille kannattaa tehdä ja minkä suuruisen hinnan veneestään haluaa.
Jos uusi on jo kiikarissa, eikä maltti ole vahvimpia ominaisuuksia, liene helpointa laittaa vene myyntiin sellaisenaan kaikkine sotkuineen ja pikkuvikoineen. Hintalappuun ei tosin siinä tapauksessa kannata kirjata isoja numeroita. Unohda suuret setelit, mutta toki pienempiä voi tulla nopeasti käteen, sillä hintapommeja etsiviä ostajia kyllä löytyy.
Pikkurahalla myymäsi vene onkin todennäköisesti hetken päästä siistinä ja puleerattuna samalla myyntipalstalla uudestaan. Sillä erolla, että nyt sitä myydäänkin paljon kovemmalla hinnalla, kuin mitä sen siistimiseen on käytetty aikaa ja rahaa.
Jokainen toki määrittele itse omien työtuntiensa arvon, mutta miksi antaisit helppoa rahaa toisille, kun voisit tienata sen itse?
Kuivilla tai vesillä
Venekauppias neuvoo myymään silloin, kun vene on nostettu tukeville pukeille. Kun ostaja istuu ohjaamossa unelmoimassa tulevien kesien venematkoistaan, on vene vakaa, ei heilu eikä keiku.
Pohja, peräsin ja potkurikin on vanhassa veneessä silloin helpompi tarkastaa.
Jos ostajalla on kuume pahimmillaan, ei välttämättä koeajosta edes muisteta puhua. Ostavathan kuulemma jotkut veneitä pelkkien valokuvienkin perusteella…
Siivoa sisältä ja ulkoa
Usko tai älä, mutta ostaja ei näe venettäsi kuten sinä. Mukavat kesämuistosi eivät välity ostajalle vaikka kuinka selittäisit. Hän näkee vain epäsiisteyden ja kuluneet jäljet.
Eikä ostajaehdokkaan hajuaistiakaan kannata unohtaa.
Vanha venejobbari neuvoo matkavenettä myyvää leipomaan pentterissä pullaa juuri ennen veneen näyttöä. Se luo tunnelmaa ja herättää veden kielelle. Mutta mikä tärkeämpää, pullantuoksu peittää veneen sisätilojen epämiellyttävät tuoksut.
Älä säästä pesuaineessa
Pese ja siivoa vene, vaikka siihen ei enää olisikaan motivaatiota.
Likainen, levän ja sammaleen kirjoma vene ei houkuttele ostajaa samalla tavalla kuin puhtaat ja kiiltelevät kyljet. Pese vene, kiillota himmentynyt maalipinta hiomavahalla ja lopputulos on todennäköisesti venekauppojen kannalta positiivinen.
Sisätilojen yleisvaikutelmaa on helppo parantaa. Mieti kannattaako uhrata muutama kymppi esimerkiksi uusien mattojen ostamiseen ja pesettämiseenehkä tule moninkertaisena takaisin, mutta saattaa helpottaa ja nopeuttaa kauppojen tekemistä.
Vanhojen koristeteippien repsottaessa, ota terävä veitsi ja leikkaa teippi poikki. Puuttuva pätkä ei häiritse yhtä paljon kuin irrallaan tuulessa roikkuva riekale.
Veneen pesu on pohjatyötä vahaukselle.
Tyhjennä rojut pois
Älä tyydy ulkopintojen puunaamiseen. Ostaja aukoo kaikki luukut, kaapinovet ja työntää päänsä jokaiseen veneen lokeroon.
Tyhjennä kaikki säilytystilat keulan köysiboksista veneen perään. Vaikka kuinka kertoisit hintaan sisältyvistä varusteista, eivät vihreän liman peitossa olevat köysiniput tai kurainen ankkuri vakuuta ostajaa.
Huolla tekniikka
Moottoritilan ja moottorin siisteys antavat ostajalle kuvan huolellisesta omistajasta ja antavat toivoa, ettei luvassa ole isompia ongelmia ainakaan lähiaikoina.
Vaihda öljyt ja myös öljynsuodatin. Varsinkin silloin, kun tussilla merkitty edellinen vaihtopäivä on jäänyt kauas taakse.
Hapettumat ja ruoste moottoritilassa, tai sähkölaitteissa, eivät herätä ostajassa luottamusta. Muista, että myynnissä on paljon veneitä joista hän voi valita paremmassa kunnossa olevan. Ota siis teräsharja, pieni sivellin ja purkki maalia avuksi.
Pentterin kaasulieden tai –jääkaapin letkuissa on merkintä milloin ne on uusittava. Jos päiväys on mennyt pitkäksi tai se alkaa lähestyä ”viimeistä käyttöpäivää”, hanki uusi.
Moottorin, moottoritilan ja pilssin puhdistus.
Ota hyvät kuvat
Myynti-ilmoituksen kuvia ottaessasi käytä kunnollista kameraa. Jos et omista sellaista, pyydä joku kaverisi ottamaan kuvat.
Epäterävät ja pimeät, suttuiset kuvat eivät houkuttele ketään paikalle katsomaan venettäsi.
Tällainen on hyvä venemyyntivideo.
Älä yritä hämätä
Kun myyt venettäsi, ole rehellinen! Muista, että veneesi ostajakin on saattanut lukea tämän jutun, etkä hämää häntä pelkällä pesuaineella.
Jos tiedät veneessäsi olevan jonkun vian, joka olisi syytä korjata, kerro se reilusti. Ostaja päättää kuunteleeko hän sinua.
Kun olet siivonnut, putsannut ja huoltanut veneesi, mieleesi saattaa tulla, ettet haluakaan myydä sitä. Onhan sekin vaihtoehto, jolla ensi kesäksi saat alle tutun ja pitkästä aikaa siistin veneen.
Tutustu myös Kipparin Huolto ja oppaat teemaan. Löydät sieltä paljon vinkkejä veneen huoltoon.