Tilaa
Jutut

Viikinkien laivahautaa alettiin kaivaa esiin Norjassa – Haudattiinko mukana aikansa ”mahtihenkilö”?

Edellinen vastaava laivahautalöytö tehtiin vuonna 1904. Kuten silloin, myös nyt, kaivausten yhteydessä löydettäneen myös koruja, aseita ja tarvekaluja, tutkijat uskovat.

23.07.2020

TekstiJukka Hiiro

”Tämä on todella jännittävää meille kaikille, ihan riippumatta siitä oletko arkeologi tai vain vähän menneisyydestämme kiinnostunut”, sanoo Knut Paasche. Norjan kulttuuriperinnön tutkimuslaitosta (NIKU) edustava Paasche on tutkimuslaitoksen digitaalisen laitoksen johtaja ja tohtori.

Innostus on ymmärrettävää. Norjalaispellosta nyt esiin kaivettava täysimittainen viikinkilaiva on harvinainen löytö. Vastaavia on löydetty vain kolme aiemmin, ja edellisestäkin on aikaa noin sata vuotta. Kippari kertoi tuoreimmasta löydöstä jo tammikuussa. Jutun siitä voit lukea täältä.

Tänä kesänä laivaa on ryhdytty kaivamaan esiin, joten tiedossa on oletettavasti vastauksia aiempiin kysymyksiin esimerkiksi siitä, onko aluksen mukana haudattu joku merkkihenkilö? Noin 16-17-metriseksi kerrotun laivan uskotaan olevan osa hautapaikkaa, mikä merkitsisi sitä, että laivan mukana on todennäköisesti haudattu myös joku aikalaisten erittäin merkittäväksi kokema viikinki. Ihan tavallista rivimiestä tai -naista ei olisi haudattu arvokkaan laivan kanssa.

Aluksi oli epävarmaa, kaivetaanko vuonna 2018 digitaalisissa arkelogiatutkimuksissa vanhan kirkon lähellä sijaitsevalta pellolta löytynyttä alusta edes esiin. Nyt norjalaisviranomaiset ovat näyttäneet vihreää valoa ja kaivaukset on aloitettu.

”Alus on huonossa kunnossa ja tämä (esiin kaivaminen) mahdollistaa Gjellestadiin haudatun tiedon säilymisen”, Paasche sanoo laitoksen tiedotteen mukaan.

Paaschen mukaan sadoista aikanaan seilanneista vastaavista laivoista kyseessä olevalta viikinkien vanhimmalta kaudelta on säilynyt vain kolme laivaa kunnossa.

”Kaikki laivahaudat, Oseberg, Gokstad ja Tune, ovat tältä varhaisimmalta viikinkikaudelta”, Paasche lisää tiedotteessa.

Hän muistuttaa myös, että edellinen vastaava löytö Osebergissa kaivettiin esiin vuonna 1904, joten siitä on kulunut jo yli sata vuotta.

© NIKU

Kaivausten arvioidaan kestävän viisi kuukautta. Ne tehdään Norjan kulttuurihistoriallisen museon ja Oslon yliopiston voimin, ja päävastuussa on arkeologi Christian Løchsen Rødsrud.

Paaschen mukaan työ tulee olemaan haastavaa ja kaivajille on syytä toivottaa onnea. Vuonna 2019 tehtyjen koekaivausten perusteella selvisi, että alus on huonossa kunnossa ja vain osa sen puumateriaaleista on säilynyt.

Tosin pelkästään laivan muoto, sikäli kun se saadaan nykytekniikan avulla todennettua, on Paaschen mukaan upea lisä viikingeistä tiedettyyn historiaan.

”Koska laivoja on löydetty vain muutamia, uusi laivalöytö auttaa ymmärtämään paitsi laivoja, koko sitä historiallista kautta, millä niitä käytettiin”, Paasche sanoo.

Hän uskoo myös, että kuten Osebergissa ja kahdessa muussa vastaavassa laivahautalöydössä, nytkin kaivausten myötä tullaan löytämään itse laivan lisäksi kaikenlaista koruista aseisiin ja tarve-esineisiin.

Ja vaikka Paasche on innoissaan löydöstä ja aikoo seurata kaivauksia lähietäisyydeltä läpi kesän, hän haluaa muistuttaa, että on erityisen ylpeä kollegoistaan Erich Nausta ja Lars Gustavsenista, jotka laivan Paaschen johtamissa digitaalikuvauksissa löysivät.

Nikun tiedotteen löydät täältä.

Lue myös nämä

X