Tilaa
Jutut

Onko edessämme myrskyisä talvi? Tarkista veneen kiinnitys!

Uusi vuosikymmen alkoi jopa harvinaisen lämpimissä merkeissä, eikä selvää kylmenemistä ole vieläkään näköpiirissä esimerkiksi Forecan kuukausiennusteen mukaan.

09.01.2020

TekstiMarkus Mäntykannas

Tammikuun puoliväli lähestyy, ulkona vihmoo vettä ja tuuli ulvoo. Uusi vuosikymmen alkoi jopa harvinaisen lämpimissä merkeissä, eikä selvää kylmenemistä ole vieläkään näköpiirissä esimerkiki Forecan kuukausiennusteen mukaan. Tässä asetelmassa sää jatkuu meillä hyvin tuulisena, ajoittain jopa myrskyisänä, mikä tietää pauhaavaa merta ja paikoin jopa tulvivaa rantakaistaletta. Kannattaakin tarkistaa veneiden kiinnitys!

Kovat tuulet johtuvat nyt siitä, että Atlantin myrskyrata kulkee Skandinavian pohjoisosia hipoen kohti koillista. Keski-Euroopassa on vankka korkeapaineen alue ja näiden välistä Suomeen virtaa voimalla lämmintä ja kosteaa ilmaa Atlantilta. Talvisäämme muistuttaa nyt kovasti sitä, mitä se normaalitalvina on Länsi-Norjan rantaviivalla Bergenin ympäristössä: plusasteita, tuulista, märkää, eikä juurikaan lunta.

Niin kauan kun suursäätila pysyy samanlaisena eli Keski-Euroopan laaja korkeapaine ohjaa matalapaineet pohjoispuolelleen, ovat länsivirtaukset meillä voimakkaita. Pohjois-Atlantin yllä kulkee nyt rajavyöhyke, jossa pohjois-etelä-suuntaiset lämpötilaerot ovat suuria, ja tämän yhteydessä syntyy voimakkaita myrskyjä. Niiden myötä varsinkin tammikuun puolella on luvassa lukuisia myrskypäiviä Atlantilla ja osa näistä tuulista saavuttaa Suomenkin merialueet.

Jääpeitettä hyvin vähän

Kiinteää jääpeitettä löytyy merialueiltamme tällä hetkellä lähinnä Perämeren rantaviivalta, mutta muualla Itämeri lainehtii täysin vapaana. Suomenlahdella pintaveden lämpötila on vielä paikoin jopa viisi astetta ja pohjoisella Itämerellä yli kuusi. Normaalitilanteessa kaikilla Suomen ranta-alueilla pitäisi tällä hetkellä jo olla jääkansi, ja lähinnä Selkämeren ja Suomenlahden avovesien kuuluisi lainehtia vapaana.

Vedenpinta nousee – veneet voivat siirtyä

Jos voimakkaita länsituulia jatkuu tarpeeksi pitkään, alkaa vesi Itämerellä ja varsinkin Suomenlahden alueella pakkautua kohti alueen itäosaa. Tällöin meriveden korkeus nousee varsinkin Pietarin edustalla ja paikoin myös muualla itäisellä Suomenlahdella. Sama ilmiö voi käydä myös Pohjanmaan ja Satakunnan rannikkokaistaleella. Tällä hetkellä meriveden korkeus on kaikilla Suomen meriasemilla normaalia korkeampi, mutta voi vielä nousta entisestään. Meriveden nousupotentiaali kannattaakin lähiviikkoina huomioida koko Suomen rannikkokaistaleella: yhden metrin nousu voi liikuttaa venettä 5-6 metriä rantaa pitkin.

Lue myös nämä

X