Tilaa
Jutut

Venäläisomistusten hämärtäminen onnistui – Pidätetyt jahdit vapautuivat Suomessa

Venäläisiin kohdistetut pakotteet sulkivat veneitä Suomessakin viime talvena säilytyshalleihin. Nyt Tullin toimien kohteena on enää vain muutama vene, muut on ajettu maailman merille.

10.11.2022

TekstiMarkus Ånäs

Kuvatistock

Ensimmäinen venäläisille oligarkeille suunnattujen pakotetoimien vuoksi toimintakieltoon määrätty huvijahti myytiin syksyllä. Viranomaiset määräsivät jahdin luovutus- ja vesillelaskukieltoon keväällä sen omistuksen selvittämisen ajaksi.

Teräsmiljardööri Dmitri Pump­janskin 72,5 metrinen Axioma kävi kaupaksi Gibraltarissa järjestetyssä huutokaupassa yli 37 miljoonalla eurolla.

Dunya Yachtsin 2014 valmistama Axioma kävi kaupaksi alehintaan, sillä sen todelliseksi arvoksi on arvioitu noin 75 miljoonaa euroa. Jahdissa on muun muassa suuri ulkouima-allas, 3D-elokuvahuone, kuntosali, poreallas ja täysin varusteltu kylpylä. Catepillar-moottorit antavat sille 18 solmun huippunopeuden.

Vaikka Pumpjanski on sekä Yhdysvaltain, Iso-Britannian että Euroopan unionin pakotetoimien kohteena, Axiomaa ei kuitenkaan asetettu huutokauppaan suoraan niiden vuoksi. Aluksen haltuunottoa oli vaatinut investointipankki JP Morgan, jolle Pumpjanski oli velkaa 20,5 miljoonaa euroa, eikä suorituksia ollut enää kuulunut.

Kippari-lehti uutisoi heti tuoreeltaan Ukrainan sodan helmikuussa tapahtuneen uuden alkamisen jälkeen maailmalla haltuunotetuista oligarkkien jahdeista.

LUE MYÖS:

Oligarkit taistelevat jahdeistaan – kätketyt omistukset hankaloittavat takavarikointeja

Ukrainalainen patriootti yritti upottaa venäläisen asemiljardöörin veneen – Oligarkkien superjahdit pakenevat

Niitä ei ole kuitenkaan saatu realisoitua, sillä niiden omistukset on hämärrytetty ja venäläisomistukset onnistuneesti kiistetty.

Suomikin päästi jahdit karkuun

Mutta mitä kuuluu Suomen tullin pidättämille veneille? Sitä samaa – tulli on päästänyt veneet vesille.

Kevättalvella Tulli määräsi vesillelaskukiellon 21 ulkomaalaisomistuksessa olleelle veneelle, jotka olivat kaupallisia säilytyspalveluita tarjoavien yritysten halleissa. 13 kappaletta niistä sijaitsi kotkalaisen Kotka Yacht Storen tiloissa.

Suurin osa ulkomaalaisomistuksessa olevista veneistä on Kotka Yacht Storessa tullivarastossa, jolloin niistä ei tarvitse maksaa maahantuontiin ja suomalaiseen rekisteröintiin liittyviä veroja ja tullimaksuja.

Suurin huomio kiinnittyi Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin omistamaksi epäiltyyn, vuonna 2015 valmistuneeseen Princess 32:een, Fotiniaan. Se sai kuitenkin kesän aikana Tullilta päätöksen, jonka nojalla Fotinia voitiin laskea veteen.

Vain yksi jäljellä

Tällä hetkellä Kotka Yacht Storessa on enää yksi vene vesillelaskukiellossa, kertoo yrityksen asianhoitaja Heikki Kuokka.

”Sen lisäksi meillä on täällä kolme vapautettua venettä, joita omistaja ei ole kuitenkaan halunnut laskea veteen.”

Osa veneistä oli liputettu muualle maailmaan, lähinnä erilaisiin veroparatiiseihin, mutta osa purjehti Venäjän lipun alla.

”Tulli asetti näille ehdoksi, että niitä ei saa ajaa suoraan eikä mutkan kautta Venäjälle. Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia sitä kontrolloida. Ilmoitamme vain Rajavartiolaitokselle, milloin tullivarastosta lasketaan vene veteen, että Rajavartiolaitos voi olla valmiudessa muun muassa tarkastamaan veneen miehistön paperit”, Kuokka kertoo.

Suurin osa viime keväänä pidätetyistä venäläisomisteisista veneistä ei ole tulossa takaisin Kotkaan tulevaksi talveksi. Kuokka kertoo kuitenkin joidenkin pitävän kuitenkin veneensä yhä heidän tiloissaan.

”Esimerkiksi eräs Pietarissa asuva haluaa pitää veneensä Suomessa, sillä hän haluaa lomailla nimenomaan täällä. Nyt uusien maahantulorajoitusten vuoksi se on kuitenkin hankalaa.”

Tulli ei halunnut kommentoida tietoja, että se on vapauttanut venäläisomisteiseksi epäillyt alukset vesille, vaan kertoi Kipparille tiedottavansa asiasta myöhemmin.

Lue myös nämä

X