Uusien vesikulkuneuvojen ensirekisteröinnit ovat kasvaneet jopa neljänneksellä vuoden takaisesta, tiedottaa Traficom. Suurin osa ensirekisteröinneistä oli moottoriveneitä, joita rekisteröitiin 2 361 kappaletta. Vesijettejä rekisteröitiin yhteensä 1 125 kappaletta.
”Suurin osa ensirekisteröidyistä veneistä oli alkuvuonna tuttuun tapaan moottoriveneitä, mutta erityisen huomattavaa oli vesiskoottereiden määrän muutos. Vesiskoottereiden määrä jatkoi entuudestaan tuttua kasvua ja niitä rekisteröitiin 48 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin”, kertoo Traficomin erityisasiantuntija Mika Idman tiedotteessa.
Vesijettejä näkyy vesillä yhtä enemmän
Suomalaista vesijettikauppaa hallitsevan Sea-Doo BRP Finlandin Skandinavian kaupallinen johtaja Valto Ristimella kertoo, että koko Euroopassa on ollut sama trendi, mutta Suomessa jettien määrä on kasvanut merkittävästi. Euroopassa eniten vesijettejä myydään Ruotsissa.
”Sen jälkeen, kun lanseerasimme neljä-viisi vuotta sitten Spark-malliston, avasi se vesijettimarkkinan uudestaan. Suomessa kasvu oli alussa maltillista, mutta viime vuodet ovat olleet reipasta kasvua”, kertoo Ristimella.
Ristimellan mukaan tällä hetkellä kaiken kokoiset vesijetit ovat menneet kaupaksi. Joitain yksittäisiä malleja saattaa vielä olla jäljellä, mutta kiirettä on pidettävä, jos aikoo vielä tänä kesänä omalla jetillä vesille.
BRP Finlandin Sea-Doo vesijettien tuotevastaava Joni Launonen kertoo, että jetiltä haetaan yleensä hauskanpitoa ja monipuolisuutta. Jetteily on myös sosiaalinen harrastus ja kolmipaikkaiset jetit kiinnostavat ostajia.
”Jeteillä retkeily tuntuu myös nostavan päätään. Eli, että ei vain pörrätä sen vanhan mielikuvan mukaan kahdeksikkoa mattolaiturin päässä, vaan siirrytään eväät matkassa saaresta toiseen ja ajetaan takaisin”, Launonen sanoo.
”Jetti näyttää saaneen paikkansa suomalaistenkin sydämessä. Nyt, kun kaukomatkoille ei olla päästy, halutaan lomasta tehdä mahdollisimman hauska täällä koti Suomessa”.
Lue Kipparista 7/2019 vesijettitesti Sea-Doo GTI ja Yamaha VX Deluxe.
Jettejä koskee sama vesiliikennelaki
Uudessa, 1.6.2020 voimaan tulleessa vesiliikennelaissa painotetaan erityisesti päällikön vastuuta. Ennen kuin vesille lähdetään, on aina tiedettävä, kuka kantaa veneessä vastuun. Sama koskee vesijettiä. Päällikkö vastaa vesikulkuneuvon ja mukana olevien turvallisuudesta – ja huolehtii olosuhteiden vaatiessa pelastusliivit päälle kaikille.
Vesijettikuskeja on soimattu vastuuttomasta ajosta vesillä. Tiiminvetäjä Suvi Toppari Traficomilta muistuttaakin jettikuskeja hyvien merimiestapojen kertaamisesta.
”Vesijettikuskien tulee tarkistaa, että ne ajavat sallituilla vesialueilla ja nopeusrajoitusten mukaisesti sekä tietysti kerrata vesiliikenteen säännöt ja merkit. Ja erityisesti se, että huomioi toiset vesillä liikkujat eikä aiheuteta vaaraa.”
Ristimellan mukaan BRP Finland kouluttaa jälleenmyyjiään opastamaan asiakkaita, miten laitteita tulee käyttää turvallisesti. Se jälkeen on käyttäjästä kiinni, miten jetillä ajetaan.