Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Aallonetsijän päiväkirja

07.09.2020

TekstiSatu Björn

KustantajaLike (2012)
Hinta4,50 € E-kirja (suomalainen.com)

Ei niin epätavallinen unelma: jättää lähes kaikki ja antautua intohimonsa vietäväksi.

Kaksikymppinen Santeri Niittyaro myös toteutti haaveensa. Long boardilla räpiköivästä ankanpojasta kehkeytyi parissa vuodessa taitava lainelautailija, jonka koti ja kulkuneuvo oli Ford Transitin rämä. Pelimerkit harrastukselleen hän ansaitsi rakennuksilla. Tanskan, Norjan ja Portugalin viileiden tyrskyjen jälkeen Niittyaro kokee trooppiset vedet Marshallin saarilla, jonne hän saa pestin adventistikirkon opiskelijalähetiksi. Unelma jatkuu Australiaan ja Fidzille ja takaisin Marshallin saarille. Niittyaro saa kokea laudalla myös sinisen huoneen – ylleen kauniisti kaartuvan aallon. Sitten Santerin pää kolahtaa pohjaan atollin edustalla.

Tämän karun ja kauniin tarinansa vuosilta 2004–2006 Niittyaro tallensi surf-päiväkirjaansa, jonka Like kustansi kirjaksi muutamia vuosia myöhemmin. Vaikka teos elää epäilemättä elämäänsä suomalaisten lainelautailijoiden keskuudessa, se on jäänyt turhan vähälle huomiolle. Näennäisesti itseään toistavat päiväkirjamerkinnät kertovat sinällään lainelautailun luonteesta ja lajin draiverista, aalloista. Nekin näyttävät usein samanlaisilta, mutta eivät koskaan ole sitä.

Aallonetsijän päiväkirja avaa siellä täällä myös aallon muodostumisen ja murtumisen logiikkaa, sekä tietysti surffaajien sosiaalisia sääntöjä. Ystävystyminen on vaivatonta toisten samanhenkisten kanssa, asiat jaetaan ja kaverista pidetään huoli, mitä nyt paikalliset, locals, välillä mustasukkaisesti omia suosikkispottejaan puolustavatkin. Itse laji on kirjassa like cocaine but healthier, kuten amerikkalainen ex-pörssimeklari todistaa.

Kirjan lopussa on tuiki tarpeellinen, yli kymmensivuinen, lainelautailusanasto.

Lue myös nämä

X