Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Miesmatka

22.08.2023

Tekstipete suhonen

Porvoolainen terapeutti-kirjailija Tommy Hellsten nousi valtakunnan kaapin päälle alkoholistiperheen häpeää käsitelleellä kirjallaan Virtahepo olohuoneessa. 90-luvun alussa julkaistua self help -klassikkoa on seurannut 30 muuta teosta, joista yksi on romaaniksi luokiteltava Miesmatka (1998). Se kertoo urallaan menestyneestä Lauri Granellista, joka lähtee ensimmäisen kerran elämässään purjehtimaan yksin, ilman perhettään. Torainen avioliitto on päättynyt toisin kuin Lauri olisi voinut kuvitella – vaimo on kuollut yllättäen – ja lapset ovat kasvaneet jo aikuisiksi.

Onneksi kippari ei alakuloisista alkuasetelmista huolimatta jätä aivan kaikkea huumorintajuaan lähtösatamaan. Kuten arvata saattaa, merimatkalla kohdataan vastuksia, pohditaan syntyjä syviä ja heittäydytäänkin. Suomenlahden aalloilla askarruttaa elämän suunta, miehen rooli, oma kuva, jopa peilikuva. Hellsten kirjoittaa samoista ikiaikaisista miehenä olemisen teemoista kuin esimerkiksi Ernest Hemingway romaaneissaan Kirjava satama, Vanhus ja meri ja Saaret ja virta.Porvoolaisen Laurin yksinpurjehdus vie länteen kohti Hankoa ja Saaristomerta. Aluksi kippari pelkää satamia, koska ei luota omiin manöövereihinsä. Satamista löytyy myös tavoiteltavaa: naisia, niin lyhyempiä tuttavuuksia kuin yksi erittäin tärkeältäkin vaikuttava.Hellstenin teos on kaunokirjallisuuden kaapuun puettua self help -kirjallisuutta, matka miehen napa-alueille. Tarinan rakennustelineet näkyvät ajoittain selvästi, mutta Hellsten välttää ennalta-arvattavuuden pahimmat karikot nippa nappa.

Neljännesvuosisata sitten julkaistua teosta on kiinnostavaa lukea sukupuoliasetelmista. Kustantaja markkinoi kirjaa aikoinaan teoksena, jonka nainen haluaa lukea. Syy jää epäselväksi. Feministeille tai naisasiamiehille Miesmatka saattaa olla hankala kirja.

Tommy Hellsten: Miesmatka.

(Writer’s House, 1998). Vain antikvariaateista ja kirjastoista.

Lue myös nämä

X