Kustantaja | Pequod, (2015) | ||
Hinta | 11,95 € (suomalainen.com) | ||
Herman Melville (1819–1891) on angloamerikkalaisen kirjallisuuden suurimpia nimiä. Arvostus ei valitettavasti ehtinyt koskaan saavuttaa meritarinoiden kertojaa. Melville oli saavuttanut kohtuullista menestystä alkuaikojensa meritarinoilla, mutta hän kuoli unohdettuna, tullitarkastajan toimessa. 1900-luvun alussa Melvillen allegorinen valaanpyyntitarina Moby Dick löydettiin uudelleen ja nostettiin maailmankirjallisuuden tärkeimpien teosten joukkoon.
Melvillen toisena mestariteoksena mainitaan usein hänen kuolinvuonnaan kirjoittamansa pienoisromaani Billy Budd, matruusi. Keskeneräiseksi jäänyt kirja julkaistiin vasta postuumina. Se on traaginen kertomus nuoresta, huomattavan komeasta ja oppimattomasta märssymiehestä, joka joutuu mielivaltaisen sotilaskurin uhriksi Englannin laivaston kapinavuonna 1797.
Billy Budd pakkopestataan kuninkaallisen laivaston palvelukseen kauppalaivasta Englannin kanaalissa. Pian seitsemänkymmenenneljän tykin sotilaslaiva Bellipotent suuntaa Välimerelle. Puhtoisella mielenlaadulla varustettu viaton, päällystön ja muiden matruusien ihailema poikanen joutuu aluksen asemestari Claggartin silmätikuksi. Varsinaiset syyt, kateutta lukuun ottamatta, jäävät hieman hämärän peittoon, vaikka Melville maalaakin Glaggartin pohjimmiltaan pahaksi, moraalittomaksi ihmiseksi.
Ylempiään mielistelevä Claggart syyttää Buddia fregatin takaa-ajon epäonnistumisesta ja kapinahankkeesta. Molemmat syytökset ovat perättömiä ja järkyttävät niin paljon änkytyksestä kärsivää Buddia, ettei tämä pysty puolustautumaan sanoin, vaan käyttää nyrkkiään ja lyö Claggartin hengettömäksi harkitsevaisen ja oppineen kapteeni Veren edessä. Kapteeni kutsuu koolle pikaoikeuden ja joutuu punnitsemaan tekoa ja sen syitä sotalain valossa tietäen että tuomittava on yhtä lailla syyllinen ja syytön.
Romaanissa meri ja sotalaiva ovat taiten rakennettuja kulisseja tapaukselle, joka olisi voinut sattua yhtä hyvin maissa. Teoksen kirjoittamisen aikaan Yhdysvalloissa kiisteltiin kuolemanrangaistuksen sallimisesta.