Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Haaksirikkoisen tarina

09.05.2018

TekstiPete Suhonen

KustantajaWSOY (1984)
HintaKirjastoista ja antikvariaateista.

Kolumbialainen Gabriel Garcia Márquez (1927–2014) voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1982. Márquez oli noussut maailmankuuluksi 15 vuotta aiemmin teoksellaan Sadan vuoden yksinäisyys. Sen jälkeen hänen jokainen sanansa oli kustantamisen arvoinen. Niin myös Garcia Márquezin vuonna 1955 bogotalaiseen lehteen kirjoittama moniosainen juttu haaksirikkoutuneen merisotilaan pelastautumisesta.

20-vuotias kolumbialainen Luis Alejandro Velasco huuhtoutui pahoin kallistuneen hävittäjäaluksen kannelta Karibianmereen keväällä 1955. Hävittäjä oli matkalla Meksikonlahden pohjoisrannikolta Kolumbian Cartagenaan.

Velascon onnistui nousta parimetriselle pelastuslautalle — seitsemän muuta veden varaan joutunutta sotilasta hukkui. Hävittäjäalus jatkoi matkaansa merenkäynnissä, mutta Velasco oli vakuuttunut, että hänet löydetään muutamien tuntien sisällä.

Parissa vuorokaudessa epäusko alkoi vallata ankarasta nestehukasta ja hallusinaatioista kärsineen miehen.

Lentokoneet viuhahtelivat pään yli, mutta apu ei saapunut, toisin kuin hait, jotka alkoivat kiertää lauttaa aina täsmällisesti kello viiden aikaan.

Viidentenä päivänä Velasco pyydysti lokin, jota hän ei kuitenkaan pystynyt syömään. Vettynyt postikorttipahvi sen sijaan maistui. Hän nautti myös pieniä määriä merivettä ja yritti syödä kenkänsä, mutta ne olivat liian lujaa tekoa. Myöhemmin kenkätehtailija valjasti Velascon jalkineidensa markkinointiin.

Kymmenentenä haaksirikkopäivänä kuolemaan valmistautunut Velasco ajautui Kolumbian rannikolle. Hän hylkäsi lauttansa ja ui kaksi kilometriä rantaan.

Kolumbian hallitus teki sotilaasta merikadetin ja kansallissankarin. Velasco vaurastui. Hän itse hämmästyi saamastaan huomiosta. ”En tehnyt mitään sankarillista. Sankaruuteni oli sitä, etten suostunut kuolemaan.”

Garcia Márquezin vuonna 1970 kirjoittama esipuhe tuo lisäkierteen Velascon tarinaan. Kansallissankari ajautui hallituksen epäsuosioon juuri Garcia Márquezin kirjaaman jatkokertomuksen 
seurauksena. Jutusta kävi ilmi onnettomuuden syy, joka ei ollut myrsky, vaan kiinnittämätön salakuljetettu kansilasti. 1960-luvulla Velasco oli bongattu jonkin kuljetusliikkeen tiskin takaa.

 

Lue myös nämä

X