Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Kajakki kapsäkissä – melojien matkassa maailman merillä

29.07.2019

TekstiPete Suhonen

KustantajaBaltic Sea Paddlers ry
Hinta45 € (melontapiste.fi)

Jos olet miettinyt, että millä hitolla retkimelojat saavat kaiken kamansa mahtumaan niin pieneen tilaan, sinulla on hyvä lisäsyy tutustua Riikka Jaakkolan ja Mikko Suomisen kirjaan Kajakki kapsäkissä. Se sisältää 14 tarinaa ja laajan kattauksen valokuvia melontaretkiltä Suomen ja maailman meriltä. Kaksikon kajakkiseikkailut ovat vieneet muun muassa Grönlantiin, Huippuvuorille, Välimerelle, Kanariansaarille ja Thaimaahan. Välillä mukana on ollut ystävä tai parikin.

Kulissit ovat merellä aina vertaansa vailla, mutta teos ei sorru tarpeettomaan romantisointiin tai toisaalta kauhisteluun retkimelonnan epämukavuusalueilla, vaikka kirjoittajat ovat kokeneet sinilevän aiheuttamaa ihottumaa Ahvenanmerellä, nälkää Saaristomeren selviytymisseikkailulla, punkkeja Skotlannissa, kosteutta ja polttiaisia Bahamalla, karhuvaaraa Brittiläisessä Kolumbiassa.

Monen retken pontimena on teema tai testi. Kesällä 1999 Jaakkola ja Suominen meloivat ystävänsä tv-toimittaja Heikki Piuholan kanssa viikinkien kauppareitin lännestä itään, eli Tukholmasta Maarianhaminan kautta Porvoonjoelle. Matkan varrelle osuu malmistaan ja sen aiheuttamista magneettisista häiriöistä tunnettu Jussarö.

”Kompassin näyttämä poikkesi parhaillaan 120 astetta oikeasta suunnasta. Ei ihme, että 1600-luvun purjehdusoppaissa varoitettiin Jussarön vaaroista – pahojen voimien epäiltiin pesiytyneen saarelle.”

Teoksen lopussa on napakka opas retkimelontaan, merikajakin valinnasta retkien suunnitteluun ja tarpeistoon. Sitä, saati 12 vuotta sitten julkaistun kirjan tarinoita aika ei syö. Vaikka merta kuormitetaan, sen temput eivät muutu, laji ja kulkuvälinekin vain vähän.

Mikko Suominen on nykyään Helsingin kaupungin massakoordinaattori ja junailee muun muassa pääkaupungin meritäyttöjä. Vaikuttaa luonnon valinnalta hommaansa. Kirjassa häntä harmittaa, ettei uusia perunoita voi enää keskikesällä keittää meriveteen.

Lue myös nämä

X