Kustantaja | Saga Egmont (2019) | ||
Hinta | 9,95 € (e-kirja) (suomalainen.com) | ||
Ranskalainen Jules Verne (1828–1905) räjäytti pankin jo vuonna 1863, kun hänen ensimmäinen tieteisromaaninsa Viisi viikkoa ilmapallossa ilmestyi. Se ja myöhemmät teokset, kuten Matka maan keskipisteeseen ja Sukelluslaivalla maapallon ympäri, tekivät Vernestä rikkaan ja kuuluisan. Hän on nykyään maailman eniten käännetty kirjailija. Vernen teoksia on julkaistu 148 kielellä.
Vuonna 1868 ilmestynyt Kapteeni Grantin lapset ei kuulu Vernen tunnetuimpien romaanien joukkoon. Se avaa trilogian, jossa etsitään urheaa, alkuasukkaiden vangiksi joutunutta kapteeni Grantia. Lähtölaukaus seikkailulle on kapteenin itsensä lähettämä hätäsanoma, joka sattumalta löytyy vastapyydetyn tiikerihain vatsasta. Paha vaan, että sanoma pullon sisällä on vaurioitunut eikä hain pyydystänyt skotti, lordi Glennarvan, voi olla täysin varma, missä kapteeni Grant luuraa. Liekö hengissäkään. Vihjeet viittaavat kuitenkin Etelä-Amerikan Patagoniaan, 37 leveysasteelle.
Lordi varustaa höyryvoimalla kulkevan suuren huvipurtensa Duncanin ja saa mukaansa hieman hassun seurueen seikkailijoita, joiden joukossa ovat lehti-ilmoitukselle löytyneet kapteeni Grantin lapset. Alkaa merimatka kohti Patagoniaa, etelästä kiertäen aina Tyynellemerelle asti. Kun kapteeni Grantia ei löydy länsirannikoltakaan, osa retkueesta ottaa muulit alle seuratakseen 37 leveysastetta yli Andien vuoriston, takaisin Atlantille, jonne Duncanin on määrä purjehtia odottamaan.
Nykykatsannossa kirjan sankarit ovat yksioikoisen rohkeita ja hyveellisiä, dialogi ennalta-arvattavaa ja kömpelöä. Puutteistaan huolimatta kirja kasvaa suureksi seikkailuksi. Purjehtimista tai Etelä-Amerikan flooraa ja faunaa Verne kuvaa säkenöivän varmasti ja yksityiskohtaisesti. Lukuisat vastoinkäymiset, joita Verne pudottelee etsintäpartion tielle, ovat tehokasta ja nerokasta luontotrilleriä. Esimerkiksi maanjäristyksessä surffataan vuorenkappaleella alas Andeja. Tulva-aallosta pelastaudutaan tasangon ainoaan puuhun, jonka alapuolella parveilee pian kaimaaneja – ja sitten salama sytyttää puun tuleen.