Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Kapteeni Nemo merten syvyyksissä

11.07.2018

TekstiPete Suhonen

KustantajaMinerva (2008)
HintaKirjastoista ja antikvariaateista

Jules Verne (1828–1905) oli tieteiskirjallisuuden kantaisä. Siinä kun H. G. Wellsin tapaiset scifi-kirjailijat vähät välittivät fysiikan laeista, tekniikan kehityksestä tai tieteestä ylipäätään, Vernen mielikuvituksellisimmatkin keksinnöt perustuivat yleensä olemassa olevaan tietoon ryyditettynä hämmästyttävän tarkkanäköisiksi osoittautuneilla tulevaisuuden visioilla.

Verne hahmotteli 1800-luvun loppupuolella niin lentokoneita kuin avaruusraketteja, kemiallista sodankäyntiä kuin kuvapuhelinyhteyksiäkin. Sukellusveneiden käyttövoimaongelman Verne ratkaisi kenties kuuluisimmassa romaanissaan Kapteeni Nemo merten syvyyksissä, joka on julkaistu myös nimellä Sukellusveneellä maailman ympäri.

Kirjan minä-kertoja, ranskalainen professori Aronnax, hänen palvelijansa Neuvokas sekä harppuunamies Ned Land päätyvät maailmaa kauhistuttaneen mystisen merihirviön sisuksiin.

Jättiläissarvivalaaksi epäilty, laivojakin upottanut otus osoittautuu äärimmäisen nykyaikaiseksi, 70 metriä pitkäksi sukellusalukseksi, jota kipparoi nerokas ja salaperäinen Kapteeni 
Nemo.

Kolmikon henki säästyy, mutta heidän tulee viettää loppuelämänsä Nemon vieraana, ettei sukellusvene Nautiluksen salaisuus paljastu. Alkaa vedenalainen matka halki maailman ihmeellisten merien.

Näin Punaisella merellä: ”Vietin uskomattoman ihastuttavia tunteja salin ikkunan ääressä. Sain ihailla lukemattomia uusia kasvi- ja eläinkunnan lajeja kauniisti sähkövalolla valaistuna. Sienimäisiä fungioita, kivenharmaita merivuokkoja, huilunmuotoisia pehmytkoralleja, tubiporeja…”.

Vasta kymmenen kuukautta ja 20 000 meripeninkulmaa myöhemmin kolmikolle avautuu pakomahdollisuus.

Verne kirjoittaa vetävästi kuin trilleristi ja päättää jokaisen toiminnantäyteisen lukunsa kunnon cliffhangeriin. Hän on yhä maailman eniten käännetty kirjailija. Hänen teoksiaan on julkaistu 148 kielellä.

Vernen merkitystä kuvaa hyvin se, että vuonna 1954 vesille laskettu, maailman ensimmäinen ydinkäyttöinen sukellusvene sai nimekseen USS Nautilus.

Lue myös nämä

X